Boterkoek met twee vullingen

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Deze zelf verzonnen boterkoek heb ik al vaker gebakken maar er deze keer wat ingrediënten aangepast. De ene helft van de boterkoek heb ik belegd met walnoten en de andere helft met stukjes gember. Niet iedereen houdt van gember dus....kies wat je lekker vindt.

  • Voorbereiding
    10 min
  • Bereiding
    20 min
  • Totaal
    30 min

Ingrediënten

Aantal porties:
8

Benodigdheden

  • Boterkoekvorm of springvorm 26 tot 28 cm.
  • Mixer
  • Deegkom
  • Eventueel bakpapier

Bereiding

  1. Stap 1 Oven voorverwarmen op 200 graden boven- en onderwarmte.
  2. Stap 2 Bakvorm invetten met boter en met paneermeel of bloem bestrooien. Je kunt de vorm ook bekleden met bakpapier. De gebakken koek is dan gemakkelijker uit de vorm te halen.
    1. ongezouten roomboter
    2. paneermeel
  3. Stap 3 Bloem, basterdsuiker, zout, boter, citroensap en de helft van het losgeklopte ei door elkaar mixen tot een korrelig deeg ontstaat. Daarna met de hand tot een vast (beetje kleverig) deeg kneden.
    1. bloem 250 g
    2. lichte basterdsuiker 190 g
    3. zout mespunt
    4. ongezouten roomboter 200 g
    5. citroensap 0,5 citroen
    6. ei 0,5 st
  4. Stap 4 Deeg overdoen in een ingevette of met bakpapier beklede vorm. Deeg gladstrijken.
  5. Stap 5 Op de ene helft van het deeg de gember verdelen en op de andere helft van het deeg de walnoten,
    1. stemgember
    2. walnoten
  6. Stap 6 Met een kwastje de andere helft van het losgeklopte ei over de boterkoek strijken.
    1. ei 0,5 st
  7. Stap 7 Zet de boterkoek plm. 20 minuten in het midden van de op 200 graden voorverwarmde oven. De boterkoek heeft dan een mooie goudbruine kleur. Laat de boterkoek goed afkoelen voordat je hem aansnijdt.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

De boterkoek niet langer dan 20 minuten bakken. Als je de koek langer bakt wordt hij droog.

Je kunt de koek ook met andere ingrediënten beleggen, bijvoorbeeld stukjes appel en walnoten.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 38 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 7 januari 2025

Tip

De boterkoek niet langer dan 20 minuten bakken. Als je de koek langer bakt wordt hij droog.

Je kunt de koek ook met andere ingrediënten beleggen, bijvoorbeeld stukjes appel en walnoten.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 451 kcal
Vetten 26.2 g
waarvan verzadigde vetzuren 13.3 g
Koolhydraten 50.7 g
waarvan suikers 23.5 g
Vezels 1.4 g
Eiwitten 5.5 g
Zout 0.1 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account