Oudejaarssalade familierecept

Heeft het gesmaakt?
5 (1 beoordeling)

Deze huzarensalade is een recept van mijn Duitse oma, overgenomen door mijn moeder en daarna door mijzelf. Traditioneel eten we deze salade altijd op Oudejaarsavond direct na het Nieuwjaar wensen om 12.00 uur.

  • Voorbereiding
    30 min
  • Bereiding
    15 min
  • Totaal
    45 min

Ingrediënten

Aantal porties:
6

Benodigdheden

  • Pan
  • Steelpan
  • Serveerschaal

Bereiding

  1. Stap 1 Kook de aardappelen gaar in water met zout. Giet de aardappelen af en zet ze nog even terug op de kookplaat. Laat de aardappelen wat afkoelen. Snij de aardappelen in kleine blokjes. Doe de aardappelblokjes over in een grote schaal.
    1. vastkokende aardappelen 3 st
  2. Stap 2 Doe de gesnipperde ui, samen met de azijn, suiker en water in een steelpan. Breng dit aan de kook en laat zo lang koken tot er nog één eetlepel vocht over is. Giet dit warm over de aardappelblokjes in de schaal.
    1. ui 1 st
    2. witte natuurazijn 50 ml
    3. suiker 1 el
    4. water 50 ml
  3. Stap 3 Meng de vleeswaren, appelblokjes, haring, eieren en augurken door de aardappelblokjes. Maak de salade smeuïg met de mayonaise. Proef en maak de salade eventueel verder op smaak met peper en zout. Garneer de salade naar eigen smaak.
    1. boterhamworst 100 g
    2. cervelaatworst 100 g
    3. elstar appel 1 st
    4. zoute haring 2 st
    5. ei 2 st
    6. zoetzure augurk 6 st
    7. mayonaise 2 el
    8. peper
    9. zout
Heeft het gesmaakt?
5 (1 beoordeling)

Tip

Maak de salade op tijd. De smaak moet intrekken. De salade smaakt na één dag het beste.

Het lijkt een vreemde combinatie van de haring met de vleeswaren, maar de salade is echt verrukkelijk. Ik heb al vaak het recept moeten geven.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
Petra
Petra
426 recepten
  • Donateur
  • 290 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 2 januari 2025

Tip

Maak de salade op tijd. De smaak moet intrekken. De salade smaakt na één dag het beste.

Het lijkt een vreemde combinatie van de haring met de vleeswaren, maar de salade is echt verrukkelijk. Ik heb al vaak het recept moeten geven.

Voedingswaarden

Per portie
4 / 10
Rijke traktatie

Deze traditionele huzarensalade scoort lager op de gezondheidsschaal vanwege de combinatie van ingrediënten. Hoewel de salade positieve elementen bevat zoals haring (rijk aan omega-3 vetzuren), ei (voor de eiwitten), en appel, ui en aardappel (voor vezels en vitamines), wegen de nadelen zwaarder. De aanwezigheid van een aanzienlijke hoeveelheid bewerkt vlees zoals cervelaat- en boterhamworst, gecombineerd met volle mayonaise en toegevoegde suiker, maakt het een zeer calorierijk en vetrijk gerecht met veel zout. Het is een typisch gerecht voor een feestelijke gelegenheid, maar minder geschikt voor regelmatige consumptie.

Energie 559 kcal
Vetten 28 g
waarvan verzadigde vetzuren 7.2 g
Koolhydraten 36.5 g
waarvan suikers 18.9 g
Vezels 2.7 g
Eiwitten 36.8 g
Zout 3.4 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account