Côte de boeuf

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Côte de boeuf, ook wel prime rib genoemd, is een smaakvol stuk rundvlees dat perfect is voor feestelijke gelegenheden zoals Kerstmis. Dit prachtig gemarmerde ribstuk is geliefd om zijn malsheid en diepe, rijke smaak. Het bereiden van een côte de boeuf is eenvoudiger dan het lijkt en het resultaat is een echte blikvanger op tafel. Een ideaal gerecht om samen met familie en vrienden van te genieten!

  • Voorbereiding
    15 min
  • Bereiding
    2 uur
  • Totaal
    2 uur 15 min

Ingrediënten

Aantal porties:
12
  1. Jus

Benodigdheden

  • Oven
  • Braadslee
  • Aluminiumfolie
  • Vleesthermometer
  • Pan
  • Klein kommetje
  • Juskom

Bereiding

  1. Stap 1 De dag voordat je het vlees wilt serveren haal je het uit de verpakking en droog het grondig met keukenpapier. Plaats het vlees op een bakplaat en zet het een nacht in de koelkast. Haal het een uur voor het bereiden uit de koelkast om het vlees op kamertemperatuur te laten komen.
  2. Stap 2 Wrijf het vlees in zijn geheel in met mierikswortel en Dijonmosterd. Meng zout, zwarte peper, tijm en knoflookpoeder in een kleine kom en strooi over het vlees.
  3. Stap 3 Verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. Leg de gesneden bleekselderij, wortel en ui op de bodem van een braadslee en plaats het vlees erbovenop.
  4. Stap 4 Verwarm het vlees 30 minuten in de voorverwarmde oven. Verlaag de oventemperatuur naar 175 graden Celsius en verwarm totdat het vlees bruin is en een vleesthermometer die in het dikste deel is gestoken 54 graden Celsius aangeeft (voor medium-rare).
  5. Stap 5 Haal het vlees uit de oven en leg het op een schaal. Dek af met aluminiumfolie. Laat 30 minuten rusten. De temperatuur van het vlees stijgt ongeveer 10 graden tijdens de rusttijd.
  6. Stap 6 Om de jus te maken verwijder je het overtollig vet van de jus in de braadslee. Roer de jus poeder en 350 milliliter heet water erdoor. Schraap alle bruine stukjes van de braadslee los. Doe de inhoud van de braadslee in een pan op middelhoog. Breng al roerend aan de kook.
  7. Stap 7 Zeef de groenten eruit en gooi ze weg. Meng maïzena en een theelepel water in een kleine kommetje. Roer vervolgens door de jus.
  8. Stap 8 Laat de jus iets indikken. Giet in een juskom en serveer samen met het vlees.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 590 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 16 december 2024

Voedingswaarden

Per portie
4 / 10
Genieten met mate

Dit recept scoort aan de lagere kant, voornamelijk door de zeer royale portie rood vlees. Hoewel côte de boeuf rijk is aan eiwitten en ijzer, wordt het consumeren van zulke grote hoeveelheden rood vlees afgeraden binnen een dagelijks gezond voedingspatroon, vanwege het hoge gehalte aan verzadigd vet. Daarnaast bevat het gerecht relatief veel zout door de kruidenrub en het gebruik van een bewerkt juspoeder. Omdat de groenten enkel voor de smaak worden gebruikt en daarna worden weggegooid, mist het gerecht vezels en vitamines, wat het een minder gebalanceerde maaltijd maakt.

Energie 410 kcal
Vetten 34 g
waarvan verzadigde vetzuren 14 g
Koolhydraten 3 g
waarvan suikers 1 g
Vezels 1 g
Eiwitten 23 g
Zout 1 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account