Faworki (Poolse Chrusciki)

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Chrusciki / Chruściki zijn heerlijke kleine traditionele lekkernijen die zowel op de Poolse "Vette Donderdag" als het hele jaar door worden geserveerd. Ze worden ook faworki of chrust genoemd. Faworki zijn knapperige, smeltende deegstukken die worden gefrituurd en bestrooid met poedersuiker. Deze heerlijke krokante twists zijn het proberen waard!

  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    2 min
  • Totaal
    22 min
Pinterest
Faworki (Poolse Chrusciki)
Faworki, bekend als "engelenvleugels" in Polen, zijn knapperige, gefrituurde gebakjes die traditioneel worden gegeten tijdens het carnaval en Vastenavond om de komst van de lente te vieren.

Ingrediënten

Aantal porties:
20

Bereiding

  1. Stap 1 Meng de bloem, eierdooiers, zure room, suiker, boter, rum en zout in een grote kom. Meng tot het een deeg begint te worden.
  2. Stap 2 Kneed het deeg licht en rol het zo dun mogelijk uit op een met bloem bestoven oppervlak. Snijd in repen van ongeveer 10 cm lang en 2 cm breed. Snijd een gleuf in het midden van elke reep. Haal een uiteinde door de gleuf en trek het deeg weer strak.
  3. Stap 3 Verhit olie in een friteuse of grote pan. Je kunt de temperatuur testen door er een deegtwist in te laten vallen. De olie is op temperatuur wanneer het deeg deze bruin wordt en naar de oppervlakte drijft.
  4. Stap 4 Frituur de deegtwists in porties tot ze goudbruin zijn. Ongeveer 1 minuut per kant. Laat uitlekken op een bord met keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Je kunt azijn gebruiken in plaats van rum als je dat wilt. Dit helpt het deeg een beetje op te blazen wanneer het gefrituurd wordt.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 724 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 8 maart 2024

Tip

Je kunt azijn gebruiken in plaats van rum als je dat wilt. Dit helpt het deeg een beetje op te blazen wanneer het gefrituurd wordt.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 126 kcal
Vetten 5 g
waarvan verzadigde vetzuren 2 g
Koolhydraten 17 g
waarvan suikers 4 g
Vezels 0 g
Eiwitten 3 g
Zout 0.1 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account