Om een authentieke Poolse borsjt te bereiden, begin je met het maken van een bouillon. Dit doe je door een stuk rundvlees, een paar varkensribben, een ui, enkele laurierbladeren, een paar peperkorrels en zout samen met water aan de kook te brengen en dit een paar uur op laag vuur te laten trekken. In de tussentijd snijd je rode bieten in dunne reepjes of rasp je ze, en snipper je ook een ui en een paar teentjes knoflook. Zodra de bouillon klaar is, zeef je deze en voeg je de bieten, ui en knoflook toe, samen met wat azijn of citroensap om wat zurigheid toe te voegen. Dit laat je ongeveer 20 minuten zachtjes koken tot de bieten zacht zijn. Vervolgens kun je naar smaak zout, peper, suiker en eventueel nog wat extra azijn toevoegen. Traditioneel wordt Poolse borsjt geserveerd met een lepel zure room en soms wat verse dille, en vaak vergezeld van uszka, kleine gevulde deegkussentjes, die lijken op Italiaanse ravioli.