Onweerstaanbare zoete aardappel ovenschotel

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Deze heerlijke zoete aardappel ovenschotel, afgemaakt met een smakelijke pecannoten topping, is een favoriet tijdens de feestdagen. Het gerecht is romig en maakt een perfect bijgerecht tijdens Kerst.

  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    45 min
  • Totaal
    1 uur 5 min

Ingrediënten

Aantal porties:
12
  1. Pecan topping

Benodigdheden

  • Ovenschaal
  • Kookpan
  • Grote kom
  • Oven

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 165 graden Celsius.
  2. Stap 2 Doe de zoete aardappelen in een middelgrote pan en bedek ze met water. Kook op middelhoog vuur tot ze gaar zijn. Ongeveer 10 tot 15 minuten. Giet af en doe ze in een grote kom.
  3. Stap 3 Pureer de uitgelekte zoete aardappelen met een aardappelstamper of vork. Voeg de eieren toe en meng goed.
  4. Stap 4 Voeg vervolgens de suiker, melk, boter, vanille en zout toe aan de zoete aardappelen en meng tot een glad geheel.
  5. Stap 5 Doe het mengsel in een ovenschaal van 33x23 cm.
  6. Stap 6 Meng de basterdsuiker en bloem in een middelgrote kom. Meng de boter door de mix tot het uit grove stukjes bestaat ter grootte van een erwt. Niet te veel mengen.
  7. Stap 7 Roer de pecannoten door het mengsel en strooi de topping over het zoete aardappelmengsel.
  8. Stap 8 Bak in de voorverwarmde oven tot de topping bruin begint te worden. Ongeveer 30 minuten.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Je kunt de vulling en topping een dag van tevoren maken. Bewaar de vulling in een ovenschaal en de topping in een luchtdichte verpakking in de koelkast.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 666 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 14 november 2024

Tip

Je kunt de vulling en topping een dag van tevoren maken. Bewaar de vulling in een ovenschaal en de topping in een luchtdichte verpakking in de koelkast.

Voedingswaarden

Per portie
3 / 10
Calorierijk

Hoewel dit gerecht een gezonde basis heeft van zoete aardappel, die rijk is aan vezels en vitamines, krijgt het een lage score door de zeer grote hoeveelheid toegevoegde suikers en boter. De combinatie van kristalsuiker, basterdsuiker en een flinke hoeveelheid boter maakt deze ovenschotel erg calorierijk en rijk aan verzadigd vet. Hierdoor verandert een potentieel gezond bijgerecht in een maaltijd die qua voedingswaarde meer op een dessert lijkt, wat het minder geschikt maakt voor regelmatige consumptie.

Energie 226 kcal
Vetten 11 g
waarvan verzadigde vetzuren 5 g
Koolhydraten 30 g
waarvan suikers 20 g
Vezels 2 g
Eiwitten 3 g
Zout 0.4 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account