Zeut - Zoere Knienebatse van de mam

(Nog geen beoordelingen)

Dit betekent vrij uit het Limburgs vertaald: Zoet-zure konijnenbout van moeder. Een streekgerecht en veel Limburgse gezinnen hebben zo hun eigen receptuur. Als mijn vader de bouten in de marinade zag zwemmen, liep hij te glunderen, want zijn lievelingskostje kwam op tafel. Heel lekker met Rode kool, Appel en Aceto Balsamico.

  • Voorbereiding
    10 min
  • Bereiding
    2 uur
  • Totaal
    2 uur 10 min

Ingrediënten

Aantal porties:
2

Bereiding

  1. Stap 1 Meng azijn met wat water ***zie tip. Voeg de konijnenbouten, laurier, uien, en kruidnagels toe **zie tip. Zorg dat de vloeistof de bouten bijna bedekt. Laat afgedekt 24-48 uur marineren.
  2. Stap 2 Dep dan de bouten droog en bestrooi ze lichtjes met wat zout en peper. Giet de uien door een zeef en VANG DE MARINADE op.
  3. Stap 3 Verhit zoveel vloeibaar vet als nodig en bak de bouten op hoog vuur aan beide kanten mooi bruin. Haal ze uit de pan en zet opzij.
  4. Stap 4 Dep de uitgelekte uien wat droger met keukenpapier en voeg toe aan de pan met het overgebleven vet en fruit de uien in enkele minuten lekker bruin.
  5. Stap 5 Voeg de marinade, bouten en basterdsuiker toe. Breng aan de kook, zet het uur laag en laat de bouten in circa 75 minuten garen.
  6. Stap 6 MAAK DE SAUS
  7. Stap 7 Haal de bouten uit de pan (hou ze warm in aluminiumfolie). Vis laurier en de kruidnagels uit het vocht. Verkruimel 4 plakken peperkoek en voeg een volle el appelstroop toe. Laat de saus in 15 minuten indikken of maak eventueel een maizenapapje om de saus in te dikken.
  8. Stap 8 Leg de bouten in de saus en verwarm mee.
  9. Stap 9 Lekker met rode kool en gekookte aardappel vanwege de heerlijke saus.

Tip

Bij de *** staat hoe je eventueel naar je eigen smaak kunt variëren.

*** Konijnenbouten en uien met laurier en kruidnagels in pure azijn.
half azijn, half water
1/3 azijn en 2/3 water of juist andersom


** steek de kruidnagels in een klein gepeld sjalotje, dan vind je ze makkelijker terug.

Het is van groot belang om de saus te proeven, zodat je voor jou de juiste verhouding zoet-zuur hebt.

Dus ..... En dan ........ PROEF-PROEF-PROEF, voeg naar jouw smaak gerust nog wat stroop en/of basterdsuiker of extra peperkoek toe.

De marineertijd is niet meegerekend.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 172 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 5 november 2024

Tip

Bij de *** staat hoe je eventueel naar je eigen smaak kunt variëren.

*** Konijnenbouten en uien met laurier en kruidnagels in pure azijn.
half azijn, half water
1/3 azijn en 2/3 water of juist andersom


** steek de kruidnagels in een klein gepeld sjalotje, dan vind je ze makkelijker terug.

Het is van groot belang om de saus te proeven, zodat je voor jou de juiste verhouding zoet-zuur hebt.

Dus ..... En dan ........ PROEF-PROEF-PROEF, voeg naar jouw smaak gerust nog wat stroop en/of basterdsuiker of extra peperkoek toe.

De marineertijd is niet meegerekend.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 612 kcal
Vetten 19.9 g
waarvan verzadigde vetzuren 5.5 g
Koolhydraten 51.4 g
waarvan suikers 20.9 g
Vezels 4.5 g
Eiwitten 55.8 g
Zout 1.2 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account