Franse Uiensoep

(Nog geen beoordelingen)

Deze klassieke Franse uiensoep staat bekend om zijn hartige smaak en heerlijke geur. Het geheim zit in het langzaam karamelliseren van de uien, wat voor een rijke zoetheid en diep gouden kleur zorgt. Het toevoegen van sherry en wijn versterkt de smaak nog verder, waardoor een heerlijk gerecht ontstaat.

  • Voorbereiding
    10 min
  • Bereiding
    1 uur 20 min
  • Totaal
    1 uur 30 min

Ingrediënten

Aantal porties:
6

Benodigdheden

  • Dutch oven
  • Steelpan
  • Oven
  • Ovenbestendige pannetjes, kommetjes of schoteltjes

Bereiding

  1. Stap 1 Smelt de boter in een zware Dutch Oven (of andere pan) op middelhoog vuur. Voeg de uien en een halve theelepel zout toe, roer en dek af. Laat de uien 5 minuutjes zacht worden.
  2. Stap 2 Verwijder de deksel en laat de uien karameliseren tot ze goudbruin zijn op middelhoog vuur. Roer af en toe. Pas het vuur aan als de uien te snel bruinen. Het karamellisatieproces kan 45 tot 60 minuten duren.
  3. Stap 3 Verwarm ondertussen de bouillon in een steelpan op laag vuur.
  4. Stap 4 Zodra de uien gekarameliseerd zijn, voeg je de wijn en sherry toe en laat het mengsel aan de kook komen. Roer de bloem erdoor en laat het dikker worden gedurende een minuut of twee.
  5. Stap 5 Voeg langzaam de warme bouillon, een kwart theelepel zout en de peper toe aan het uienmengsel en laat het onafgedekt 10 minuten koken. Breng eventueel op smaak met extra peper en zout.
  6. Stap 6 Verwarm de ovengrill en zet losse ovenbestendige soepkommen, schoteltjes of pannetjes op een bakplaat. Schep de soep in de schotels en bedek elke schotel met sneetjes brood. Bestrooi royaal met Gruyère kaas.
  7. Stap 7 Grill een minuut of twee, terwijl je goed oplet, tot de kaas smelt en bruin wordt. Direct serveren.

Tip

Je kunt de soep tot en met stap 4 tot 2 maanden van tevoren bereiden. Laat ontdooien en verwarm opnieuw, maak af met het brood en de kaas.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 135 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 7 september 2024

Tip

Je kunt de soep tot en met stap 4 tot 2 maanden van tevoren bereiden. Laat ontdooien en verwarm opnieuw, maak af met het brood en de kaas.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 397 kcal
Vetten 17 g
waarvan verzadigde vetzuren 10 g
Koolhydraten 34 g
waarvan suikers 12 g
Vezels 4 g
Eiwitten 20 g
Zout 3 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account