Catalaanse spinazietaart met een twist

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Aangezien Manchego kaas nogal vettig en zoutig is heb ik deze door Emmentaler vervangen en het bladerdeeg door filodeeg.

  • Voorbereiding
    15 min
  • Bereiding
    25 min
  • Totaal
    40 min

Ingrediënten

Aantal porties:
2

Benodigdheden

  • Bakplaat met bakpapier
  • Vergiet
  • Wok
  • Mes
  • Snijplank

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de wok met een klein scheutje olijfolie.
    1. olijfolie
  2. Stap 2 Voeg ui, knoflook en bouillon toe en fruit enkele minuten.
    1. ui 1 st
    2. knoflook 2 teentjes
    3. kruidenbouillonblokje zonder zout 1 st
  3. Stap 3 Voeg vervolgens de spinazie in porties toe en laat slinken.
    1. spinazie 400 g
  4. Stap 4 Giet dit in een zeef en laat zo goed mogelijk uitlekken. Druk eventueel met de achterkant van een lepel nog vocht eruit.
  5. Stap 5 Meng de helft van de kaas door het spinaziemengsel en breng op smaak met peper uit de molen.
    1. manchego kaas 50 g
    2. peper
  6. Stap 6 Leg bakpapier op een ovenplaat, leg er een velletje filodeeg op, wrijf dun in met olijfolie. Leg er een tweede velletje op, wrijf dun in met olie en werk vervolgens zo alle velletjes op.
    1. vers bladerdeeg 1 rol
    2. olijfolie
  7. Stap 7 Leg er het spinaziemengsel op.
  8. Stap 8 Zet voor 25 - 30 minuten in een voorverwarmde oven van 175 graden.
  9. Stap 9 Garneer met de rozijnen, de rest van de kaas en de pijnboompitjes.
    1. blanke rozijnen 25 g
    2. manchego kaas 50 g
    3. pijnboompitten 20 g
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

De Manchego kaas is gemakkelijk te vervangen door de 2 lichtere soorten Emmentaler en Gruyère.

Uiteraard kun je ook bladerdeeg gebruiken in plaats van filodeeg.

Zo werd dit gerecht een coca in het Spaans oftewel een pizza.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
Lidy
Lidy
367 recepten
  • Donateur
  • 89 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 25 juni 2025

Tip

De Manchego kaas is gemakkelijk te vervangen door de 2 lichtere soorten Emmentaler en Gruyère.

Uiteraard kun je ook bladerdeeg gebruiken in plaats van filodeeg.

Zo werd dit gerecht een coca in het Spaans oftewel een pizza.

Voedingswaarden

Per portie
8 / 10
Voedzaam en licht

Deze Catalaanse spinazietaart scoort hoog op gezondheid dankzij de grote hoeveelheid spinazie, die rijk is aan vitaminen, mineralen en vezels. De keuze voor filodeeg in plaats van bladerdeeg is uitstekend, omdat dit aanzienlijk minder verzadigd vet bevat. Het gerecht levert gezonde onverzadigde vetten uit de olijfolie en pijnboompitten. Hoewel de Emmentaler kaas zorgt voor eiwitten en calcium, is het ook de voornaamste bron van verzadigd vet en zout in dit recept. Het gebruik van een zoutloos bouillonblokje is een slimme zet om de zoutinname te beperken. Al met al is dit een voedzame en smaakvolle maaltijd die een goede balans biedt tussen groenten, gezonde vetten en eiwitten.

Energie 522 kcal
Vetten 34.3 g
waarvan verzadigde vetzuren 16.2 g
Koolhydraten 35.6 g
waarvan suikers 11.2 g
Vezels 7.2 g
Eiwitten 20.5 g
Zout 1 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account