Afgaanse Kikkererwtencurry

Prijs: € 9,25 Recept / € 1,54 Per portie
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Deze Afghaanse kikkererwtencurry is een absoluut genot! De kikkererwten worden ongelooflijk zacht en romig, en de saus, ingedikt met rode linzen, zit boordevol smaak. Een perfect, verwarmend gerecht dat je keer op keer wilt maken, ideaal voor een doordeweekse avond of een gezellig etentje.

  • Voorbereiding
    15 min
  • Bereiding
    45 min
  • Totaal
    1 uur

Ingrediënten

Aantal porties:
6
  1. Kruiden
  2. Om mee te serveren

Benodigdheden

  • Grote pan met deksel

Prijs per supermarkt

Altijd de laagste prijs? Bekijk dan snel welke supermarkt de goedkoopste ingrediënten aanbiedt!

  • Albert Heijn Albert Heijn
    € 9,25
  • Jumbo Jumbo
    € 9,33
  • Plus Plus
    € 10,69

Bereiding

  1. Stap 1 Smelt de ghee in een grote pan op middelhoog vuur.
    1. ghee 3 el
  2. Stap 2 Voeg de kaneelstokjes toe en rooster 30 seconden.
    1. kaneelstokje 2 st
  3. Stap 3 Voeg de ui, gember, knoflook en laurierblaadjes toe.
    1. ui 1 st
    2. gember 1,5 el
    3. knoflook 4 teentjes
    4. laurierblad 2 st
  4. Stap 4 Bak 3 minuten tot de ui glazig is. Roer regelmatig zodat de knoflook en gember niet aanbranden.
  5. Stap 5 Voeg de specerijen toe en roer 30 seconden.
    1. gemalen koriander 1 el
    2. gemalen komijn 1 el
    3. gemalen kurkuma 1,5 tl
    4. gemalen kardemom 0,75 tl
    5. kruidnagelpoeder 0,25 tl
  6. Stap 6 Voeg de linzen toe en roer om ze te bedekken met de specerijen.
    1. rode splitlinzen 100 g
  7. Stap 7 Voeg de bouillon toe. Roer goed en breng aan de kook.
    1. groentebouillonblokje minder zout 1 st
    2. water 1.000 ml
  8. Stap 8 Zet het vuur lager, doe het deksel op de pan en laat 15 minuten sudderen.
  9. Stap 9 Voeg de kikkererwten, 250 milliliter water en het baking soda toe.
    1. kikkererwten 1.200 g
    2. water 250 ml
    3. baking soda 0,25 tl
  10. Stap 10 Verhoog het vuur om het weer aan de kook te brengen.
  11. Stap 11 Zet het vuur iets lager en laat 30 minuten zachtjes sudderen zonder deksel, of tot de linzen grotendeels zijn afgebroken en een dunne saus vormen.
  12. Stap 12 Je kunt eventueel nog 10 minuten extra koken om de saus verder in te dikken.
  13. Stap 13 Serveer met rijst ernaast en Afghaans of ander platbrood om te dippen.
  14. Stap 14 Besprenkel desgewenst met yoghurt en bestrooi met verse koriander.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Gedroogde rode splitlinzen zijn bewust gekozen omdat ze snel koken (10 minuten). We koken ze langer zodat ze een beetje afbreken en de saus op natuurlijke wijze binden. Andere soorten gedroogde linzen of spliterwten hebben een langere kooktijd nodig.

De curry is nog lekkerder als je zelf gedroogde kikkererwten kookt!

Probeer kurkuma en kardemom niet over te slaan of te vervangen, want die geven deze curry zijn specifieke Afghaanse smaak.

Afghaans brood is een zacht platbrood, vergelijkbaar met Indiase platbroden. Het is heerlijk om in de curry te dippen en vriest goed in.

Restjes blijven 4 tot 5 dagen goed in de koelkast of kunnen tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 157 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 9 mei 2025

Tip

Gedroogde rode splitlinzen zijn bewust gekozen omdat ze snel koken (10 minuten). We koken ze langer zodat ze een beetje afbreken en de saus op natuurlijke wijze binden. Andere soorten gedroogde linzen of spliterwten hebben een langere kooktijd nodig.

De curry is nog lekkerder als je zelf gedroogde kikkererwten kookt!

Probeer kurkuma en kardemom niet over te slaan of te vervangen, want die geven deze curry zijn specifieke Afghaanse smaak.

Afghaans brood is een zacht platbrood, vergelijkbaar met Indiase platbroden. Het is heerlijk om in de curry te dippen en vriest goed in.

Restjes blijven 4 tot 5 dagen goed in de koelkast of kunnen tot 3 maanden in de vriezer bewaard worden.

Voedingswaarden

Per portie
8 / 10
Rijk aan voedingsstoffen

Deze Afghaanse kikkererwtencurry krijgt een hoge gezondheidsscore van 8/10. Het gerecht blinkt uit door de overvloed aan vezel- en eiwitrijke kikkererwten en rode linzen, en het royale gebruik van diverse gezonde specerijen. Kleine aandachtspunten zijn het gebruik van ghee, wat rijk is aan verzadigd vet, en de hoeveelheid zout die via bouillonblokjes (ook 'minder zout' varianten) en toegevoegd zout kan oplopen. Desondanks is de curry, vooral geserveerd met zilvervliesrijst, een zeer voedzame keuze die bijdraagt aan een gezond eetpatroon.

Energie 327 kcal
Vetten 10.6 g
waarvan verzadigde vetzuren 4 g
Koolhydraten 46.2 g
waarvan suikers 7.6 g
Vezels 12 g
Eiwitten 13.8 g
Zout 1.4 g

Vergelijk supermarktprijzen

Selecteer de ingrediënten die je nog niet in huis hebt en ontdek waar je op dit moment het goedkoopst je boodschappen kunt doen.

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account