Parmigiana di Melanzane

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Deze heerlijke aubergine parmigiana is de perfecte combinatie van rijke Italiaanse smaken en comfort food. Het gerecht bestaat uit laagjes gefrituurde aubergine, mozzarella, en Parmezaanse kaas, gebakken in een smaakvolle tomatensaus.

  • Voorbereiding
    1 uur
  • Bereiding
    40 min
  • Totaal
    1 uur 40 min

Ingrediënten

Aantal porties:
6

Benodigdheden

  • Vergiet
  • Pan
  • Ovenschaal 25x20 cm
  • Oven
  • Aluminiumfolie

Bereiding

  1. Stap 1 Snijd de aubergines in dunne plakjes en leg ze in een vergiet. Bestrooi ze licht met zout en zet ze 1 uur opzij. Dit verwijdert overtollig water.
    1. aubergine 2 st
  2. Stap 2 Maak ondertussen de tomatensaus. Fruit de gesnipperde ui in olijfolie tot deze glazig is. Voeg de tomatenpassata en basilicum toe. Breng op smaak met peper en zout. Roer en laat 10-15 minuten zachtjes sudderen. Zet apart.
    1. witte ui 1 st
    2. olijfolie 0,5 el
    3. passata 700 g
    4. basilicum
    5. peper
    6. zout
  3. Stap 3 Spoel de aubergineplakjes af onder koud water en dep ze droog met een theedoek of keukenpapier.
  4. Stap 4 Bestuif de plakjes licht met bloem en schud het teveel eraf. Frituur ze vervolgens een paar seconden per kant in een laag zonnebloemolie en laat uitlekken op keukenpapier.
    1. bloem
    2. zonnebloemolie
  5. Stap 5 Verwarm de oven voor op 180°C.
  6. Stap 6 Lepel een kleine hoeveelheid tomatensaus op de bodem van een ovenschaal en verdeel het gelijkmatig.
  7. Stap 7 Leg een laagje aubergines in de schaal. Bestrooi met Parmezaanse kaas, voeg mozzarella toe, een beetje peper en nog een beetje tomatensaus. Herhaal totdat je een laatste laag overhoudt.
    1. parmezaanse kaas
    2. mozzarella
    3. peper
    4. aubergine
  8. Stap 8 Voor de bovenste laag schenk je de resterende tomatensaus erop en bestrooi je deze met Parmezaanse kaas en mozzarella.
  9. Stap 9 Dek losjes af met aluminiumfolie en bak 20 minuten. Verwijder de folie en bak nog eens 20 minuten tot de kaas mooi goudbruin is en bubbelt.
  10. Stap 10 Laat het gerecht 5 minuten rusten voor het serveren.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Zorg ervoor dat je de aubergines altijd vooraf zout om overtollig vocht te verwijderen.

Gebruik tomaten van goede kwaliteit (passata) voor het beste resultaat.

Bereid het gerecht van tevoren voor en bewaar het in de koelkast totdat je het wilt bakken.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 369 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 1 april 2025

Tip

Zorg ervoor dat je de aubergines altijd vooraf zout om overtollig vocht te verwijderen.

Gebruik tomaten van goede kwaliteit (passata) voor het beste resultaat.

Bereid het gerecht van tevoren voor en bewaar het in de koelkast totdat je het wilt bakken.

Voedingswaarden

Per portie
4 / 10
Genieten met mate

Dit gerecht bevat een goede hoeveelheid groenten dankzij de aubergine en de tomatensaus, wat zorgt voor vezels en vitamines. De gezondheidsscore is echter aan de lage kant, omdat de aubergine wordt gefrituurd in zonnebloemolie. Dit voegt veel vet en calorieën toe aan het gerecht. Daarnaast zorgen de aanzienlijke hoeveelheden mozzarella en Parmezaanse kaas voor een hoog gehalte aan verzadigd vet en zout. Hierdoor is de parmigiana, ondanks de groenten, een calorierijke en zware maaltijd die je het beste met mate kunt eten.

Energie 442 kcal
Vetten 32 g
waarvan verzadigde vetzuren 10 g
Koolhydraten 24 g
waarvan suikers 12 g
Vezels 7 g
Eiwitten 18 g
Zout 1.2 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account