Sperzieboontjes in honing sojasaus met sesam

Heeft het gesmaakt?
4 (1 beoordeling)

Sperzieboontjes, gezond, veelzijdig, budget en inzetbaar als stamppot, salade of als bijgerecht. Deze boontjes smaken verrassend lekker bij een stukje vlees of vis naar keuze. Zoet en zout in een perfecte match met elkaar.

  • Voorbereiding
    10 min
  • Bereiding
    7 min
  • Totaal
    17 min

Ingrediënten

Aantal porties:
2

Benodigdheden

  • Wok
  • Snijplank
  • Pan
  • Mes

Bereiding

  1. Stap 1 Blancheer de boontjes circa 5 minuten in kokend water, waarin het bouillonblokje is opgelost en spoel ze onmiddellijk koud enzet alles klaar.
    1. sperziebonen 300 g
    2. kruidenbouillonblokje zonder zout 1 st
  2. Stap 2 Meng honing, sojasaus, peper, citroensap en sesamolie tot een sausje.
    1. honing 1,5 el
    2. sojasaus minder zout 2 tl
    3. peper
    4. citroensap 2 tl
    5. sesamolie 0,5 tl
  3. Stap 3 Verwarm een beetje olie in een wok. Voeg de reepjes rode peper toe en fruit deze even.
    1. zonnebloemolie 1 el
    2. rode chilipeper 0,5 st
  4. Stap 4 Voeg de sperziebonen, erwtjes en het sausje toe en roerbak circa 3 à 4 minuten.
    1. sperziebonen 300 g
    2. diepvries doperwten 75 g
  5. Stap 5 Strooi als afwerking er het sesamzaad over.
    1. sesamzaad 0,5 el
  6. Stap 6 Serveer het gerecht in een kom. Warm, of koud als salade erg lekker.
Heeft het gesmaakt?
4 (1 beoordeling)

Tip

Proef aan het sausje voordat je het bij de erwtjes en boontjes in de wok doet, zodat je het naar eigen smaak nog wat kunt aanpassen.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
Lidy
Lidy
367 recepten
  • Donateur
  • 548 keer bekeken
  • 4 keer bewaard
  • 30 maart 2025

Tip

Proef aan het sausje voordat je het bij de erwtjes en boontjes in de wok doet, zodat je het naar eigen smaak nog wat kunt aanpassen.

Voedingswaarden

Per portie
8 / 10
Voedzaam met een zoet randje

Dit bijgerecht scoort hoog op gezondheid dankzij de grote hoeveelheid groenten zoals sperziebonen en doperwten, die rijk zijn aan vezels, vitamines en mineralen. De kooktechniek, kort roerbakken, helpt om deze voedingsstoffen goed te behouden. Daarnaast is bewust gekozen voor zoutarme sojasaus en een zoutloos bouillonblokje, wat een pluspunt is. Het enige minpuntje is de toevoeging van anderhalve eetlepel honing, wat een aanzienlijke hoeveelheid suiker toevoegt aan het gerecht. Desondanks is dit een heerlijke en voedzame manier om je dagelijkse portie groenten binnen te krijgen.

Energie 180 kcal
Vetten 4.4 g
waarvan verzadigde vetzuren 1 g
Koolhydraten 31.5 g
waarvan suikers 18.7 g
Vezels 6.3 g
Eiwitten 6.2 g
Zout 0.5 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account
28 mei 2025 om 20:58
Dankjewel Ria voor je foto en de 4 ****.
Groetjes Lidy.

Fijn dat het gesmaaktheeft.