Romige Aardappelgratin

(Nog geen beoordelingen)

De romige kaassaus en zachte aardappelen in dit klassieke Franse gerecht vormen een heerlijke smaakcombinatie. Serveer de aardappelen au gratin met een geroosterd varkenshaasje of ossenhaas, naast een groene salade.

  • Voorbereiding
    30 min
  • Bereiding
    1 uur 30 min
  • Totaal
    2 uur
Romige Aardappelgratin
Wist je dat aardappelgratin, ook bekend als gratin dauphinois, oorspronkelijk uit de Franse regio Dauphiné komt, waar het gerecht wordt bereid met lagen dun gesneden aardappelen, room en kaas?

Ingrediënten

Aantal porties:
4

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Vet een ovenschaal in.
  2. Stap 2 Leg de helft van de aardappelen op de bodem van de voorbereide ovenschaal en breng op smaak met peper en zout. Leg vervolgens de uien erop, en daarna de rest van de aardappelen. Breng opnieuw op smaak met peper en zout.
  3. Stap 3 Smelt boter in een pan op middelhoog vuur. Voeg geleidelijk bloem en zout toe en verwarm al roerend voor ongeveer 1 minuut. Voeg nu geleidelijk de melk toe, ongeveer 50 ml per keer. Klop goed door na elke toevoeging tot het 1 geheel is. De geleidelijke toevoeging en het kloppen van de melk helpen klontjes in de saus te voorkomen.
  4. Stap 4 Kook al kloppend totdat het mengsel dikker is geworden. 3 tot 5 minuten. Roer vervolgens alle kaas er doorheen. Blijf roeren tot het gesmolten is. Ongeveer 30 tot 60 seconden. Giet de kaassaus over de aardappelen en dek de schaal af met aluminiumfolie.
  5. Stap 5 Bak in de voorverwarmde oven totdat de aardappelen gaar zijn en de saus bubbelt. Ongeveer 1 ½ uur.

Tip

Voor het beste resultaat snijd je de aardappelen in plakjes van ongeveer 5 mm. Gebruik een mandoline als je die hebt.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 328 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 22 maart 2024

Tip

Voor het beste resultaat snijd je de aardappelen in plakjes van ongeveer 5 mm. Gebruik een mandoline als je die hebt.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 499 kcal
Vetten 25 g
waarvan verzadigde vetzuren 16 g
Koolhydraten 49 g
waarvan suikers 9 g
Vezels 4 g
Eiwitten 20 g
Zout 1.7 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account