Limburgs Zoervleisj

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Menig Limburgs gezin heeft zo zijn eigen receptuur met het maken van zuurvlees. Rundvlees staat minimaal 24 uur in een marinade van azijn, water, wijn, laurier, kruidnagelen en ui. Om de juiste zoet - zuur balans te krijgen gaat er ontbijtkoek en basterdsuiker in. Dit vlees in een dikke zoetzure saus is heerlijk in combinatie met friet en rode kool.

  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    3 uur
  • Totaal
    3 uur 20 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4

Benodigdheden

  • Hapjespan of stoofpan
  • Snijplank
  • Mes
  • Garde

Bereiding

  1. Stap 1 Leg het vlees met 1 gesnipperde ui, de rode wijn, de rode wijnazijn en het water, laurier en kruidnagels * in een grote kom en laat afgedekt minimaal 24 uur marineren. Het is belangrijk, dat het vlees onder het vocht staat.
    1. sukadelap 850 g
    2. ui 1 st
    3. rode wijn 300 ml
    4. rode wijnazijn 300 ml
    5. water 300 ml
    6. laurierblad 3 st
    7. kruidnagel 10 st
  2. Stap 2 Laat het vlees uitlekken in een zeef, vang de marinade op en BEWAAR deze. Dep het vlees zo goed mogelijk met keukenpapier droog.
  3. Stap 3 Verwarm bakproduct in een stoof of hapjespan en bak het vlees in porties even aan. Haal het vlees uit de pan en zet opzij.
    1. vloeibare margarine
  4. Stap 4 Fruit de 2 overgebleven uien in enkele minuten glazig. Giet de marinade in de pan en verwarm deze.
    1. ui 2 st
  5. Stap 5 Schep het vlees erbij, breng aan de kook, zet het vuur lager en leg het deksel op de pan. Laat zeker 3 uur zachtjes sudderen totdat het vlees zacht en mals is.
  6. Stap 6 Verkruimel de plakken ontbijtkoek ** Vis laurier en het stuk ui met de kruidnagels uit de stoof.
    1. ontbijtkoek 150 g
  7. Stap 7 Doe de kruimels in een pan en voeg al roerend met een garde beetje bij beetje het vocht toe, totdat een dikke saus ontstaat.
  8. Stap 8 Voeg de mosterd en basterdsuiker toe, roer en proef. Belangrijk om voor jou de juiste zoet zuur balans te maken. Te zoet? voeg nog wat rode wijnazijn toe. Te zuur? meer *** basterdsuiker. Maak eventueel op smaak met peper en zout.
    1. milde mosterd 1 tl
    2. basterdsuiker
    3. peper
    4. zout
  9. Stap 9 Als je een mooie dikke saus hebt, kun je het vlees toevoegen. Lekker met friet of met gekookte aardappelen in verband met de heerlijke saus.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

* Prik de kruidnagels in een halve gepelde ui. Zo zijn ze gemakkelijk te verwijderen.

**Als je een keukenmachine hebt kun je de ontbijtkoek heel gemakkelijk malen.

Je kun ook zonder wijn heerlijk zuurvlees maken. Enkel azijn en water in een dusdanige verhouding, die je zelf lekker vindt. Veel proeven is essentieel.

*** Hardgeworden basterdsuiker?
Leg de klont in een kom en hang er een natte, schone theedoek overheen, totdat de suiker weer zacht is.

De marinade tijd is niet meegerekend.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 110 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 2 februari 2025

Tip

* Prik de kruidnagels in een halve gepelde ui. Zo zijn ze gemakkelijk te verwijderen.

**Als je een keukenmachine hebt kun je de ontbijtkoek heel gemakkelijk malen.

Je kun ook zonder wijn heerlijk zuurvlees maken. Enkel azijn en water in een dusdanige verhouding, die je zelf lekker vindt. Veel proeven is essentieel.

*** Hardgeworden basterdsuiker?
Leg de klont in een kom en hang er een natte, schone theedoek overheen, totdat de suiker weer zacht is.

De marinade tijd is niet meegerekend.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 552 kcal
Vetten 19.7 g
waarvan verzadigde vetzuren 10.6 g
Koolhydraten 36.6 g
waarvan suikers 7.5 g
Vezels 3.9 g
Eiwitten 45.4 g
Zout 2 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account