Authentieke Zwitserse kaasfondue

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Klassieke Zwitserse kaasfondue is een heerlijke manier om de koude winteravonden te vieren. Oorspronkelijk ontstaan op Alpenboerderijen, is deze traktatie met gesmolten kaas nu een nationale trots van Zwitserland. Het mengsel van Gruyère en andere Zwitserse kazen creëert een rijke smaak die perfect is in combinatie met onder andere brood, aardappelen of appel.

  • Voorbereiding
    15 min
  • Bereiding
    15 min
  • Totaal
    30 min

Ingrediënten

Aantal porties:
8

Benodigdheden

  • Fonduepan of gietijzeren pan

Bereiding

  1. Stap 1 Verzamel alle ingrediënten.
  2. Stap 2 Wrijf de binnenkant van een fonduepan of een geëmailleerde gietijzeren pan in met de gehalveerde knoflookteen. Gooi de knoflook weg.
    1. knoflook 1 teen
  3. Stap 3 Doe de witte wijn in de pan en breng het op middelhoog vuur aan de kook.
    1. droge witte wijn 250 ml
  4. Stap 4 Meng ondertussen de geraspte kaas, maïzena en citroensap in een kom.
    1. gruyère kaas 450 g
    2. emmentaler kaas 225 g
    3. maïzena 1 el + tl
    4. citroensap 1 tl
  5. Stap 5 Voeg het kaasmengsel al roerend beetje bij beetje toe aan de pan. Blijf roeren totdat de kazen beginnen te smelten. Ongeveer 5 minuten.
  6. Stap 6 Verlaag het vuur tot laag en voeg de kirsch en een flinke snuf zwarte peper en nootmuskaat toe.
    1. kirsch 1,5 el
    2. peper
    3. nootmuskaat
  7. Stap 7 Blijf voorzichtig roeren totdat het mengsel romig en glad is. Ongeveer 3 minuten. Zorg ervoor dat je de fondue niet te lang kookt om te voorkomen dat hij taai wordt.
  8. Stap 8 Serveer direct.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Voeg eens een beetje mosterd of een lepel geroosterde kruiden toe.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 60 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 7 januari 2025

Tip

Voeg eens een beetje mosterd of een lepel geroosterde kruiden toe.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 390 kcal
Vetten 26.9 g
waarvan verzadigde vetzuren 15.8 g
Koolhydraten 2.9 g
waarvan suikers 1.2 g
Vezels 0 g
Eiwitten 25.5 g
Zout 1.1 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account