-
Stap 1
Plaats een rek op het onderste deel van de oven en verwarm de oven voor op 190ºC.
-
Stap 2
Snijd de stengels van de venkel af en gooi ze weg. Bewaar het pluimachtige blad ter garnering.
-
Stap 3
Als de buitenste laag van de venkelknol taai is kun je deze verwijderen met een dunschiller.
-
Stap 4
Snijd de knol in de lengte doormidden (door de worteluiteinden) en snijd dan overdwars zo dun mogelijk (gebruik een mandoline als je die hebt).
-
Stap 5
Verhit in een braadpan 2 eetlepels olijfolie op middelhoog vuur.
-
Stap 6
Als de olie warm is voeg je de venkel en sjalot toe samen met een snufje zout. Bak tot de venkel aan de randen licht gebruind is. 4 tot 5 minuten. Regelmatig roeren.
-
Stap 7
Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut tot het net begint te kleuren.
-
Stap 8
Als er iets begint aan te bakken voeg je een scheutje water toe.
-
Stap 9
Verlaag het vuur en voeg de tomatenpuree, oregano, chilivlokken en paprikapoeder toe. Roer continu gedurende 2 minuten totdat de tomatenpuree iets donkerder kleurt.
-
Stap 10
Voeg indien nodig een scheutje water toe.
-
Stap 11
Giet de wijn erbij en schraap alle aangebakken stukjes los.
-
Stap 12
Laat sudderen totdat de alcoholgeur vervliegt. Ongeveer 3 minuten. Haal daarna van het vuur.
-
Stap 13
Voeg de kikkererwten, 3 eetlepels olijfolie, groentebouillon, takjes tijm, laurierblaadjes, 1,5 theelepel zout en een royale hoeveelheid zwarte peper toe.
-
Stap 14
Roer goed door om alles te mengen. Dek de pan af met deksel. (Zie tips als je geen pan hebt die in oven kan).
-
Stap 15
Stoof in de oven voor 40 tot 45 minuten, totdat de kikkererwten zacht en romig zijn en het mengsel licht pruttelt.
-
Stap 16
Hak ondertussen het venkelblad en rooster het brood.
-
Stap 17
Terwijl het brood nog warm is wrijf je het aan één kant in met de gehalveerde knoflookteen. Smeer eventueel nog een beetje boter of olijfolie op het brood.
-
Stap 18
Verwijder voor het serveren de tijm takjes en laurierblaadjes en gooi deze weg. Laat een paar minuten afkoelen, roer dan een paar kneepjes citroensap (of scheutjes azijn) erdoor.
-
Stap 19
Breng op smaak met peper en zout. Garneer de gestoofde kikkererwten met het venkelblad en eet samen met het geroosterde brood.
Jouw mening telt!
Laat een smakelijke reactie achter op dit recept