Mediterraanse kikkererwtenstoof met tomaat en venkel

(Nog geen beoordelingen)

Deze mediterraanse kikkererwtenstoof met tomaat en venkel is een smaakvol gerecht dat zachte kikkererwten combineert met een rijke tomatenbouillon en venkel voor een hartverwarmende maaltijd.

  • Voorbereiding
    25 min
  • Bereiding
    45 min
  • Totaal
    1 uur 10 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4
  1. Om mee te serveren

Benodigdheden

  • Oven
  • Braadpan

Bereiding

  1. Stap 1 Plaats een rek op het onderste deel van de oven en verwarm de oven voor op 190ºC.
  2. Stap 2 Snijd de stengels van de venkel af en gooi ze weg. Bewaar het pluimachtige blad ter garnering.
  3. Stap 3 Als de buitenste laag van de venkelknol taai is kun je deze verwijderen met een dunschiller.
  4. Stap 4 Snijd de knol in de lengte doormidden (door de worteluiteinden) en snijd dan overdwars zo dun mogelijk (gebruik een mandoline als je die hebt).
  5. Stap 5 Verhit in een braadpan 2 eetlepels olijfolie op middelhoog vuur.
  6. Stap 6 Als de olie warm is voeg je de venkel en sjalot toe samen met een snufje zout. Bak tot de venkel aan de randen licht gebruind is. 4 tot 5 minuten. Regelmatig roeren.
  7. Stap 7 Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut tot het net begint te kleuren.
  8. Stap 8 Als er iets begint aan te bakken voeg je een scheutje water toe.
  9. Stap 9 Verlaag het vuur en voeg de tomatenpuree, oregano, chilivlokken en paprikapoeder toe. Roer continu gedurende 2 minuten totdat de tomatenpuree iets donkerder kleurt.
  10. Stap 10 Voeg indien nodig een scheutje water toe.
  11. Stap 11 Giet de wijn erbij en schraap alle aangebakken stukjes los.
  12. Stap 12 Laat sudderen totdat de alcoholgeur vervliegt. Ongeveer 3 minuten. Haal daarna van het vuur.
  13. Stap 13 Voeg de kikkererwten, 3 eetlepels olijfolie, groentebouillon, takjes tijm, laurierblaadjes, 1,5 theelepel zout en een royale hoeveelheid zwarte peper toe.
  14. Stap 14 Roer goed door om alles te mengen. Dek de pan af met deksel. (Zie tips als je geen pan hebt die in oven kan).
  15. Stap 15 Stoof in de oven voor 40 tot 45 minuten, totdat de kikkererwten zacht en romig zijn en het mengsel licht pruttelt.
  16. Stap 16 Hak ondertussen het venkelblad en rooster het brood.
  17. Stap 17 Terwijl het brood nog warm is wrijf je het aan één kant in met de gehalveerde knoflookteen. Smeer eventueel nog een beetje boter of olijfolie op het brood.
  18. Stap 18 Verwijder voor het serveren de tijm takjes en laurierblaadjes en gooi deze weg. Laat een paar minuten afkoelen, roer dan een paar kneepjes citroensap (of scheutjes azijn) erdoor.
  19. Stap 19 Breng op smaak met peper en zout. Garneer de gestoofde kikkererwten met het venkelblad en eet samen met het geroosterde brood.

Tip

Heb je geen braadpan die in de oven kan? Doe dan alles in een ovenschaal van 33 x 23 cm. Gebruik iets minder bouillon, 180 tot 240 ml. Dek de ovenschaal stevig af met aluminiumfolie.

Snijd de venkel en sjalot dun, zodat ze bijna karamelliseren tijdens het bakken. Dat geeft extra smaakt.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 90 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 26 november 2024

Tip

Heb je geen braadpan die in de oven kan? Doe dan alles in een ovenschaal van 33 x 23 cm. Gebruik iets minder bouillon, 180 tot 240 ml. Dek de ovenschaal stevig af met aluminiumfolie.

Snijd de venkel en sjalot dun, zodat ze bijna karamelliseren tijdens het bakken. Dat geeft extra smaakt.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 428 kcal
Vetten 21 g
waarvan verzadigde vetzuren 3 g
Koolhydraten 47 g
waarvan suikers 5 g
Vezels 14 g
Eiwitten 15 g
Zout 1.5 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account