Wortelstamppot met gekaramelliseerde uien en een pittig gehaktkoekje

(Nog geen beoordelingen)

Een variatie op de bekende hutspot met winterpeen en uien. In deze versie zijn aardappelen met winterpeen gekookt en gestampt. De uien zijn gekaramelliseerd en bij de stamppot geserveerd. De gehaktkoekjes zijn pittig gekruid met onder meer sambal en ketjap. Mijn man wil dit wel elke week eten zei hij.

  • Voorbereiding
    25 min
  • Bereiding
    25 min
  • Totaal
    50 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4
  1. Wortelstamppot
  2. Gekaramelliseerde uien
  3. Gehaktkoekjes

Benodigdheden

  • Pan
  • 2 koekenpannen
  • Vergiet
  • Aardappelstamper
  • Kom om het gehakt te kneden

Bereiding

  1. Stap 1 Kook de winterpeen samen met de aardappelen gaar in water met een verkruimelde vleesbouillontablet. Laat uitlekken in een vergiet en doe daarna alles weer terug in de pan. Stamp de wortelen en de aardappelen fijn met een aardappelstamper. Maak op smaak met een klontje boter en eventueel wat melk als de stamppot te dik mocht zijn.
  2. Stap 2 Voor de gekaramelliseerde uien verhit je de olie in een ruime koekenpan. Bak hierin de uien in ongeveer 30 minuten lichtbruin. Regelmatig omscheppen. (Ik begin altijd even met een hoge warmtebron en ga na korte tijd over op een lagere warmtebron.) Plm. 10 minuten voor het einde van de baktijd voeg ik een theelepel suiker toe aan de uien. Serveer de uien bij de wortelstamppot.
  3. Stap 3 Haal het gehakt 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Kruid het gehakt met peper, zout, kerriepoeder, djahé en sambal oelek en ketjap manis. Meng het los geklopte ei samen met de paneermeel door het gekruide gehakt. Laat het gehakt een paar minuten rusten. Vorm van het gehakt platte schijven (gehaktkoekjes).
  4. Stap 4 Verhit de olie in de koekenpan en bak hierin de gehaktkoekjes in plm. 20 minuten aan beide zijden bruin en gaar, Serveer het gehakt bij de wortelstamppot met gekaramelliseerde uien.

Tip

Je kunt de gekaramelliseerde uien natuurlijk ook door de stamppot mengen. Ook lekker.

Ik vries wortelstamppot nooit in. Ik vind de stamppot dan te nat worden.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 216 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 4 oktober 2024

Tip

Je kunt de gekaramelliseerde uien natuurlijk ook door de stamppot mengen. Ook lekker.

Ik vries wortelstamppot nooit in. Ik vind de stamppot dan te nat worden.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 534 kcal
Vetten 23.7 g
waarvan verzadigde vetzuren 7.4 g
Koolhydraten 63.3 g
waarvan suikers 17.3 g
Vezels 10.4 g
Eiwitten 19.5 g
Zout 2.4 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account
8 oktober 2024 om 11:16
Dit was nu eens een heerlijk gerecht dank je Petra
Grtz Berend
8 oktober 2024 om 14:32
Dank je wel Berend. Heel leuk om te horen. Groet, Petra