-
Stap 1
Voor de geroosterde broodkruimels: Als je vers of nog niet heel oud brood gebruikt, zet dan het ovenrek in het midden en verwarm de oven voor op 165°C. Leg het brood in een enkele laag op een bakplaat en bak het tot het volledig gedroogd is. Ongeveer 20 tot 30 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur, ongeveer 10 minuten. Als je brood al oud is kan je deze stap overslaan.
-
Stap 2
Doe het brood in de keukenmachine en maal tot kleine kruimels, let op dat je het niet te fijn maalt.
-
Stap 3
Meng de broodkruimels met 2 eetlepels olie in een grote, diepe koekenpan en bak op middelhoog vuur. Blijf continu roeren tot ze krokant en goudbruin zijn. Ongeveer 8 tot 10 minuten. Breng licht op smaak met wat zout. Leg de geroosterde broodkruimels terug op de bakplaat en spreid ze in een gelijkmatige laag. Laat afkoelen en maak de pan schoon.
-
Stap 4
Voor de pasta: Breng een pan met gezouten water aan de kook op hoog vuur. Meng ondertussen 1 eetlepel water en de saffraan in een kleine kom en zet apart.
-
Stap 5
Voeg de romanesco of bloemkool toe aan het kokend water en kook, af en toe roerend, tot de roosjes net zacht zijn en weinig weerstand bieden als je erin prikt met een mes. Ongeveer 6 minuten.
-
Stap 6
Gebruik een schuimspaan of zeef om de roosjes uit het water te halen en zet het water apart.
-
Stap 7
Verhit ondertussen 60 milliliter olie in de lege koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe, breng licht op smaak met zout, en bak, af en toe roerend, tot het zacht maar nog niet bruin is. Ongeveer 2 tot 4 minuten.
-
Stap 8
Voeg de ansjovis toe en bak, al roerend terwijl je de ansjovisfilets breekt met een houten lepel, tot de ansjovis is opgelost. Ongeveer 2 minuten.
-
Stap 9
Voeg de romanesco toe aan de koekenpan samen met een half kopje van het gereserveerde kookwater, de rozijnen, pijnboompitten, venkelpollen (indien gebruikt) en saffraanwater. Kook op middelhoog vuur. Roer vaak door en breek de romanesco in kleine stukjes met een houten lepel. Blijf koken tot de rozijnen zacht zijn en het kookwater is ingedikt en aan de bloemkool plakt,. Ongeveer 4 tot 6 minuten.
-
Stap 10
Kook ondertussen de pasta in de pan met kokend water tot de pasta net niet beetgaar is (ongeveer 2 minuten minder dan de verpakking aangeeft).
-
Stap 11
Gebruik een schuimspaan om de pasta over te brengen naar het bloemkoolmengsel in de koekenpan, samen met een half kopje kookwater.
-
Stap 12
Verhoog het vuur en kook, continu roerend, tot de pasta beetgaar is en er een romige saus ontstaat die aan de pasta hecht. Ongeveer 2 minuten.
-
Stap 13
Roer de resterende eetlepel olie erdoor en hussel goed door, voeg meer pastakookwater toe in porties van een half kopje als dat nodig is om de gewenste dikte te bereiken.
-
Stap 14
Haal van het vuur, voeg de helft van de broodkruimels toe en meng. Verdeel de pasta over serveerkommen, bestrooi met de resterende broodkruimels en serveer direct.
Jouw mening telt!
Laat een smakelijke reactie achter op dit recept