Pasta chi Vruoccoli Arriminati (Siciliaanse Pasta met Romanesco en Geroosterde Broodkruimels)

(Nog geen beoordelingen)

Deze Siciliaanse pasta combineert de unieke smaken van ansjovis, saffraan, pijnboompitten en rozijnen met romanesco die tot een volle saus wordt gekookt. De knapperige geroosterde broodkruimels zorgen voor een heerlijke textuur.

  • Bereiding
    45 min
  • Totaal
    45 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4
  1. Broodkruimels
  2. Pasta

Benodigdheden

  • Oven
  • Keukenmachine
  • Koekenpan
  • Schuimspaan
  • Kookpan

Bereiding

  1. Stap 1 Voor de geroosterde broodkruimels: Als je vers of nog niet heel oud brood gebruikt, zet dan het ovenrek in het midden en verwarm de oven voor op 165°C. Leg het brood in een enkele laag op een bakplaat en bak het tot het volledig gedroogd is. Ongeveer 20 tot 30 minuten. Haal uit de oven en laat afkoelen tot kamertemperatuur, ongeveer 10 minuten. Als je brood al oud is kan je deze stap overslaan.
  2. Stap 2 Doe het brood in de keukenmachine en maal tot kleine kruimels, let op dat je het niet te fijn maalt.
  3. Stap 3 Meng de broodkruimels met 2 eetlepels olie in een grote, diepe koekenpan en bak op middelhoog vuur. Blijf continu roeren tot ze krokant en goudbruin zijn. Ongeveer 8 tot 10 minuten. Breng licht op smaak met wat zout. Leg de geroosterde broodkruimels terug op de bakplaat en spreid ze in een gelijkmatige laag. Laat afkoelen en maak de pan schoon.
  4. Stap 4 Voor de pasta: Breng een pan met gezouten water aan de kook op hoog vuur. Meng ondertussen 1 eetlepel water en de saffraan in een kleine kom en zet apart.
  5. Stap 5 Voeg de romanesco of bloemkool toe aan het kokend water en kook, af en toe roerend, tot de roosjes net zacht zijn en weinig weerstand bieden als je erin prikt met een mes. Ongeveer 6 minuten.
  6. Stap 6 Gebruik een schuimspaan of zeef om de roosjes uit het water te halen en zet het water apart.
  7. Stap 7 Verhit ondertussen 60 milliliter olie in de lege koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de ui toe, breng licht op smaak met zout, en bak, af en toe roerend, tot het zacht maar nog niet bruin is. Ongeveer 2 tot 4 minuten.
  8. Stap 8 Voeg de ansjovis toe en bak, al roerend terwijl je de ansjovisfilets breekt met een houten lepel, tot de ansjovis is opgelost. Ongeveer 2 minuten.
  9. Stap 9 Voeg de romanesco toe aan de koekenpan samen met een half kopje van het gereserveerde kookwater, de rozijnen, pijnboompitten, venkelpollen (indien gebruikt) en saffraanwater. Kook op middelhoog vuur. Roer vaak door en breek de romanesco in kleine stukjes met een houten lepel. Blijf koken tot de rozijnen zacht zijn en het kookwater is ingedikt en aan de bloemkool plakt,. Ongeveer 4 tot 6 minuten.
  10. Stap 10 Kook ondertussen de pasta in de pan met kokend water tot de pasta net niet beetgaar is (ongeveer 2 minuten minder dan de verpakking aangeeft).
  11. Stap 11 Gebruik een schuimspaan om de pasta over te brengen naar het bloemkoolmengsel in de koekenpan, samen met een half kopje kookwater.
  12. Stap 12 Verhoog het vuur en kook, continu roerend, tot de pasta beetgaar is en er een romige saus ontstaat die aan de pasta hecht. Ongeveer 2 minuten.
  13. Stap 13 Roer de resterende eetlepel olie erdoor en hussel goed door, voeg meer pastakookwater toe in porties van een half kopje als dat nodig is om de gewenste dikte te bereiken.
  14. Stap 14 Haal van het vuur, voeg de helft van de broodkruimels toe en meng. Verdeel de pasta over serveerkommen, bestrooi met de resterende broodkruimels en serveer direct.

Tip

Je kunt vooraf extra geroosterde broodkruimels maken en tot 2 weken bewaren in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur.

Venkelpollen toevoegen is optioneel maar kan een extra smaakbeleving toevoegen die goed samen gaat met saffraan.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 158 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 16 september 2024

Tip

Je kunt vooraf extra geroosterde broodkruimels maken en tot 2 weken bewaren in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur.

Venkelpollen toevoegen is optioneel maar kan een extra smaakbeleving toevoegen die goed samen gaat met saffraan.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 854 kcal
Vetten 33 g
waarvan verzadigde vetzuren 5 g
Koolhydraten 119 g
waarvan suikers 16 g
Vezels 10 g
Eiwitten 24 g
Zout 2 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account