-
Stap 1
Smelt de boter in een grote Dutch Oven of soeppan op middelhoog vuur. Voeg de ui, knoflook, chilivlokken, 0,25 theelepel zout en ongeveer 10 draaien met de pepermolen toe.
-
Stap 2
Roer om alles goed te mengen, dek de pan af en bak, af en toe roerend, tot de uien zacht geworden zijn en net goudbruin beginnen te worden, ongeveer 8 tot 10 minuten.
-
Stap 3
Snijd ondertussen de ruwe onderste uiteinden van de broccoli's af en gebruik een dunschiller om de harde buitenste schil van de stelen te verwijderen. Snijd de stelen in stukken van 2,5 tot 5 centimeter. Zet apart.
-
Stap 4
De toppen van de broccoli snijd je zo dicht mogelijk bij de roosjes af. Snijd alle resterende stelen in stukken en voeg samen bij de andere gesneden stelen. Bewaar de broccoliroosjes voor later gebruik.
-
Stap 5
Voeg de broccolistelen en aardappel toe aan de pan en roer om. Giet er 1500 milliliter water bij samen met de resterende theelepel zout. Verhoog het vuur en breng het mengsel aan de kook, verlaag daarna het vuur weer en dek de pan af.
-
Stap 6
Laat sudderen totdat de broccolistelen en aardappelen helemaal zacht zijn en gemakkelijk uit elkaar vallen wanneer je prikt met een vork, ongeveer 20-25 minuten. Hak ondertussen de broccoliroosjes in kleine stukjes.
-
Stap 7
Zodra de aardappel en stelen zacht zijn, voeg je de helft van de roosjes toe aan de pan, roer, dek af en kook tot ze felgroen zijn, ongeveer 3 tot 5 minuten. Haal de pan van het vuur.
-
Stap 8
Werk, indien nodig, in meerdere batches en breng voorzichtig een deel van het mengsel - zowel de vloeistof als de vaste ingrediënten - over naar een blender. Blend tot het volledig glad is, breng het mengsel over naar een andere pan of kom tijdens het mixen van de rest. Geen blender? Dan kan een staafmixer worden gebruikt, maar dit geeft niet zo'n romige textuur.
-
Stap 9
Breng de puree terug naar de pan en voeg de resterende roosjes toe. Dek de pan af en kook tot ze fel groen zijn en gemakkelijk met een vork doorgeprikt kunnen worden, nog eens 4 tot 7 minuten.
-
Stap 10
Voeg bijna alle geraspte cheddar kaas toe (bewaar een kleine handvol voor garnering) en roer tot het één geheel is geworden. Proef voorzichtig en roer meer kaas, zout of zwarte peper naar smaak erdoor.
-
Stap 11
Verdeel de soep over kommen en garneer met kaas, plus wat dun gesneden bieslook en/of chilivlokken. Bewaar restjes tot 4 dagen in de koelkast. Bevriezen kan ook, maar de kleur kan iets donkerder worden.
Jouw mening telt!
Laat een smakelijke reactie achter op dit recept