Heerlijke olijventapenade

Prijs: € 5,89 Recept / € 0,74 Per portie
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Zin in een snelle en smaakvolle dip? Deze eenvoudige olijventapenade is een klassieker uit de Provence en barst van de mediterrane smaken. Perfect voor bij de borrel met wat knapperig brood of crackers, maar ook heerlijk als smaakmaker op een sandwich of door een salade. Binnen 10 minuten tover je dit op tafel!

  • Voorbereiding
    10 min
  • Totaal
    10 min

Ingrediënten

Aantal porties:
8

Benodigdheden

  • Keukenmachine

Prijs per supermarkt

Altijd de laagste prijs? Bekijk dan snel welke supermarkt de goedkoopste ingrediënten aanbiedt!

  • Albert Heijn Albert Heijn
    € 5,89
  • Plus Plus
    € 6,12
  • Dirk Dirk
    € 6,63

Bereiding

  1. Stap 1 Doe alle ingrediënten (ontpitte olijven, peterselie, kappertjes, olijfolie, knoflook en citroensap) in de kom van je keukenmachine.
    1. groene olijven 250 g
    2. kalamata olijven 125 g
    3. platte peterselie 15 g
    4. extra vierge olijfolie 60 ml
    5. knoflook 2 teentjes
    6. citroensap 1 el
    7. kappertjes 1 el
  2. Stap 2 Pulseer ongeveer 10 keer kort. Schraap vervolgens de zijkanten van de kom schoon met een spatel.
  3. Stap 3 Pulseer nog 5 tot 10 keer tot de olijven fijngehakt zijn, maar nog wel structuur hebben. Het moet geen gladde puree worden.
  4. Stap 4 Serveer de tapenade direct of bewaar in een afgesloten potje in de koelkast.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Geen keukenmachine? Hak alle vaste ingrediënten met de hand heel fijn en meng ze daarna in een kom goed door elkaar.

Bewaar restjes tapenade in een afgesloten verpakking in de koelkast. De tapenade blijft tot 2 weken goed.

Heerlijk op crostini, crackers, een kaasplankje, als spread op een sandwich, of een kloddertje door een salade.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 228 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 10 juni 2025

Tip

Geen keukenmachine? Hak alle vaste ingrediënten met de hand heel fijn en meng ze daarna in een kom goed door elkaar.

Bewaar restjes tapenade in een afgesloten verpakking in de koelkast. De tapenade blijft tot 2 weken goed.

Heerlijk op crostini, crackers, een kaasplankje, als spread op een sandwich, of een kloddertje door een salade.

Voedingswaarden

Per portie
8 / 10
Gezonde smaakmaker

Deze tapenade scoort hoog dankzij de overvloed aan gezonde onverzadigde vetten uit de olijven en extra vierge olijfolie, die bijdragen aan een gezond hart en bloedvaten. De toevoeging van verse peterselie, knoflook en citroensap levert extra vitamines en antioxidanten. Het enige aandachtspunt is het relatief hoge zoutgehalte door de gepekelde olijven en kappertjes. Daarom is het, ondanks de gezonde basis, aan te raden om de tapenade met mate te consumeren als een smaakvolle en verantwoorde aanvulling op je maaltijd of borrelplank.

Energie 180 kcal
Vetten 16.8 g
waarvan verzadigde vetzuren 1.5 g
Koolhydraten 6.3 g
waarvan suikers 0.1 g
Vezels 1.9 g
Eiwitten 0.1 g
Zout 2.3 g

Vergelijk supermarktprijzen

Selecteer de ingrediënten die je nog niet in huis hebt en ontdek waar je op dit moment het goedkoopst je boodschappen kunt doen.

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account