Ballen met pit

Prijs: € 4,76 Recept / € 1,19 Per portie
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Deze pittige gehaktballen (eerlijk gezegd maak ik ze plat) maak ik altijd bij de verse spinaziestamppot. Heerlijke combi, vooral doordat de jus top bij de stamppot past. Maar ze zijn natuurlijk overal bij te combineren. Het recept heb ik jaren geleden van een fanatieke thuiskok gekregen en het in de loop van de tijd naar smaak aangepast.

  • Voorbereiding
    15 min
  • Bereiding
    1 uur 10 min
  • Totaal
    1 uur 25 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4

Prijs per supermarkt

Altijd de laagste prijs? Bekijk dan snel welke supermarkt de goedkoopste ingrediënten aanbiedt!

  • Jumbo Jumbo
    € 4,76
  • Plus Plus
    € 5,01
  • Dirk Dirk
    € 5,07

Bereiding

  1. Stap 1 Meng het gehakt met bijna alle ingrediënten (behalve de worcestersaus en het bouillonblokje). Draai hier 4 ballen van (zelf maak ik ze altijd plat als een hamburger). Zet de ballen een uurtje in de koelkast, dan blijven ze mooi in vorm. Bak daarna de ballen met boter en zonnebloemolie in een koekenpan om en om. Doe ze vervolgens in een kleinere pan en zet even apart.
    1. half-om-half gehakt 450 g
    2. sambal badjak 2 tl
    3. paneermeel 2 el
    4. ei 1 st
    5. paprikapoeder 1 tl
    6. platte peterselie
    7. ketchup 1 el
    8. ongezouten roomboter 1 klont
    9. zonnebloemolie 1 el
  2. Stap 2 Gebruik de koekenpan met het nog aanwezige bakvet om een lekkere jus te maken. Voeg de ketchup en de mosterd toe en bak heel kort. Dan gaat de worcestersaus erbij met het bouillonblokje en minimaal 2 dl water. Voeg vervoglens flink wat zwarte peper en een snuf zout toe. Breng aan kook.
    1. ketchup 2 el
    2. dijon mosterd 1 flinke schep
    3. worcestershire saus 2 tl
    4. runderbouillonblokje 1 st
    5. water 200 ml
    6. peper
    7. zout
  3. Stap 3 Voeg de jus bij de ballen in het pannetje. Het mooist is als ze bijna onder staan. Laat het geheel vervolgens een uurtje zachtjes stoven. Keer na een half uurtje alles een keer om. Serveer de ballen bij de verse spinaziestamppot (elders bij mijn recepten).
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Vind je het ook zo lastig om gehaktballen rondom mooi bruin te krijgen? Maak ze dan gewoon plat als een hamburger!

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 125 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 6 juni 2025

Tip

Vind je het ook zo lastig om gehaktballen rondom mooi bruin te krijgen? Maak ze dan gewoon plat als een hamburger!

Voedingswaarden

Per portie
4 / 10
Smaakvol, minder gezond

Dit recept voor gehaktballen levert een goede portie eiwitten, maar scoort lager op gezondheid vanwege de hoge hoeveelheid verzadigd vet en zout. Het gebruik van niet-mager gehakt in combinatie met het bakken in roomboter zorgt voor veel verzadigd vet. De jus, gemaakt met een bouillonblokje, ketchup en worcestersaus, maakt het gerecht bovendien erg zout en voegt suikers toe. Hoewel het een klassiek comfortgerecht is, is het door deze combinatie een minder gezonde keuze die je het beste met mate kunt eten, idealiter gecombineerd met een flinke portie groenten zoals de aanbevolen spinaziestamppot om de maaltijd wat meer in balans te brengen.

Energie 342 kcal
Vetten 23.8 g
waarvan verzadigde vetzuren 10 g
Koolhydraten 7.7 g
waarvan suikers 3.6 g
Vezels 0.7 g
Eiwitten 23.6 g
Zout 1.9 g

Vergelijk supermarktprijzen

Selecteer de ingrediënten die je nog niet in huis hebt en ontdek waar je op dit moment het goedkoopst je boodschappen kunt doen.

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account