Tomatenmarmelade, zoet en beetje pittig tegelijk

Heeft het gesmaakt?
5 (1 beoordeling)

Tomaten die op moesten en zin in een wat andere jam. De marmelade is gemaakt van tomaten, wat chili, knoflook en geleisuiker. Erg lekker bij bijvoorbeeld zachte geitenkaas of op een boterham met kaas, maar ook gewoon op de boterham.

  • Voorbereiding
    30 min
  • Bereiding
    20 min
  • Totaal
    50 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4

Benodigdheden

  • Pan
  • Houten lepel
  • Lege schone potjes met deksel
  • Weeschaal

Bereiding

  1. Stap 1 Zet een paar schone lege jampotten met deksel klaar. De jampotten en deksels moeten vooraf met kokend water worden gespoeld en op hun kop gezet worden.
  2. Stap 2 Tomatenstukjes mengen met de knoflook, chilvlokken, citroensap en balsamicoazijn.
    1. tomaat 1.000 g
    2. knoflook 1 teentje
    3. chilivlokken mespunt
    4. citroensap 1 citroen
    5. witte balsamicoazijn 2 el
  3. Stap 3 Weeg het tomatenmengsel en neem hiervoor de helft van dit gewicht aan geleisuiker. Roer dit goed door elkaar en laat een tijdje rusten.
    1. geleisuiker
  4. Stap 4 Breng de tomaten met de geleisuiker aan de kook. Laat ongeveer 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Probeer of de jam voldoende geleerd is door een druppel marmelade op een koud schoteltje te doen. Vloeit de marmelade niet uit dan kunnen de potjes gevuld worden.
  5. Stap 5 Vul de marmelade in de schone potjes. Doe de deksels op de potjes en zet de potjes even op hun kop. Keer de potten weer om en laat ze af koelen. Doe een etiket op de potten.
Heeft het gesmaakt?
5 (1 beoordeling)

Tip

Je kunt ook wat gesnipperde ui of wat kruiden toevoegen aan de tomatenjam. bijvoorbeeld gedroogde oregano of wat andere Italiaanse kruiden.

Dit recept is voor ongeveer 4 potjes. Voor de voedingswaarde is één portie 15 gram.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 298 keer bekeken
  • 3 keer bewaard
  • 4 april 2025

Tip

Je kunt ook wat gesnipperde ui of wat kruiden toevoegen aan de tomatenjam. bijvoorbeeld gedroogde oregano of wat andere Italiaanse kruiden.

Dit recept is voor ongeveer 4 potjes. Voor de voedingswaarde is één portie 15 gram.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 21 kcal
Vetten 0 g
waarvan verzadigde vetzuren 0 g
Koolhydraten 5.5 g
waarvan suikers 5.3 g
Vezels 0.1 g
Eiwitten 0.1 g
Zout 0 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account
19 april 2025 om 08:54
Gerdien Goudappel
Hoi @Petra Wiggers het is heerlijk!! Ik deed er nog wat bruschetta-kruiden van de Xenos bij. Nu al bijna een halve pot leeg
8 april 2025 om 15:03
5
Hoi Petra in de ochtend deze jam gemaakt. Is echt heel lekker, maar helaas wat aan de dunne kant. Wat deed ik fout?

In de beschrijving staat 1000 gram tomaten ontveld en de pitjes verwijderd. Ik had na wegen met alle ingrediënten 650 gram over. Daarbij 325 gram geleisuiker.
Of moet je 1000 gram aan tomatenblokjes hebben ?
Groetjes Lidy.
9 april 2025 om 10:53
Je hebt de goede hoeveelheden genomen maar misschien iets te kort gekookt. Heb je de proef met een druppel.op een schoteltje gedaan? Dan merk je of de jam geleert. Anders iets langer doorkoken. Je kunt de jam.nog een keer koken dan wordt de jam dikker.Dat is geen probleem. Mijn jam.is prima van dikte.
9 april 2025 om 16:35
5
Op jouw advies nogmaals opgekookt. Nu prima qua dikte. ( Ik hield minder over , er is dus flink wat vocht verdampt.) .
9 april 2025 om 16:51
Fijn dat het alsnog goed gelukt is. Altijd moeilijk in te schatten. Misschien had je tomaten met meer vochtgehalte.
9 april 2025 om 12:49
5
Ja 15 minuten geprutteld en daarna het proefje gedaan . Bleef als een druppel liggen. Een echt weetje trouwens. Ga het nogmaals opkoken.
5 april 2025 om 12:03
5
Hoi Petra, dit ga ik een keer proberen. Als de tomaten volop in het seizoen zijn. Gezond en bovendien geen zout. Welke geleisuiker gebruik je?
Groetjes Lidy.
5 april 2025 om 18:01
Ik grbruik geleisuiker 1:2. Dus halfzoet. Je kunt de marmelade ook in warme gerechten gebruiken. Een schepje door je tomatensaus ook.lekjer.
Ben benieuwd naar je reactie.
5 april 2025 om 18:56
5
Dus geen speciaal geleisuiker maar de gewone geleisuiker?
6 april 2025 om 09:45
Gewone geleisuiker 1;:2. Op 1 kilogram vocht 500 gram van deze geleisuiker.
7 april 2025 om 07:56
5
Dankjewel Petra. Ik ga dit heel gauw maken. Weer eens iets anders voor op een boterham.