Drentse Proemenkroeze met rum

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Proemenkroeze is een Drentse lekkernij, bestaande uit onder meer gedroogde pruimen, rozijnen en stroop. De proemenkroeze wordt meestal gebonden. Dat heb ik niet gedaan. Ik heb er een variatie op gemaakt door er rum aan toe te voegen en ingemaakt in potten. Lekker als nagerecht op bijvoorbeeld (kaneel)-ijs. Let op: het fruit moet een nacht weken.

  • Voorbereiding
    8 uur
  • Bereiding
    20 min
  • Totaal
    8 uur 20 min

Ingrediënten

Aantal porties:
6

Benodigdheden

  • Pan
  • Schone jampotjes met deksels

Bereiding

  1. Stap 1 Doe de gedroogde pruimen en de rozijnen een nacht in een pan met een 1/2 liter water. Breng ze de volgende dag in het weekwater aan de kook.
    1. gedroogde pruimen 125 g
    2. rozijnen 100 g
    3. water 500 ml
  2. Stap 2 Voeg de boter, appelstroop, basterdsuiker, citroensap en kaneelpoeder toe. Meng alles goed door elkaar. Laat op een lage warmtebron inkoken tot het water bijna verdwenen is.
    1. ongezouten roomboter 1 klontje
    2. appelstroop 1 el
    3. witte basterdsuiker 1 el
    4. citroensap 0,5 citroen
    5. gemalen kaneel mespunt
  3. Stap 3 Voeg de rum eraan toe. Je kunt de Proemenkroeze nu zo eten (warm of koud).
    1. donkere rum 1 shotglas
  4. Stap 4 Ik heb de Proemenkroeze ingemaakt in potten. Schone potten met deksels met kokend water goed uitspoelen. Vullen tot aan de rand met de Proemenkroeze. Deksel erop en even paar minuten op de kop zetten.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Eet je de Proemenkroeze al vrij snel laat het dan niet inkoken maar bindt de Proemekroeze met aardappelzetmeel of maïzena.

Lekker als bijgerecht maar ook als nagerecht met bijvoorbeeld kaneelijs of vanille-ijs.

De pruimen en rozijnen moeten een nacht weken.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 121 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 26 maart 2025

Tip

Eet je de Proemenkroeze al vrij snel laat het dan niet inkoken maar bindt de Proemekroeze met aardappelzetmeel of maïzena.

Lekker als bijgerecht maar ook als nagerecht met bijvoorbeeld kaneelijs of vanille-ijs.

De pruimen en rozijnen moeten een nacht weken.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 166 kcal
Vetten 3.5 g
waarvan verzadigde vetzuren 2.1 g
Koolhydraten 31.6 g
waarvan suikers 23.7 g
Vezels 2.2 g
Eiwitten 1.1 g
Zout 0 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account