Iers sodabrood

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Dit recept vereist geen gist en kan worden bereid met slechts een paar simpele ingrediënten die je waarschijnlijk al hebt liggen.

  • Voorbereiding
    15 min
  • Bereiding
    45 min
  • Totaal
    1 uur

Ingrediënten

Aantal porties:
20

Benodigdheden

  • Oven
  • Kom

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de oven voor op 190 graden Celsius. Vet een grote bakplaat licht in.
  2. Stap 2 Meng bloem, boter, suiker, baking soda, bakpoeder en zout in een grote kom. Roer het ei en de karnemelk erdoor.
    1. bloem 500 g
    2. ongezouten roomboter 120 g
    3. kristalsuiker 4 el
    4. baking soda 1 tl
    5. bakpoeder 1 el
    6. zout 0,5 tl
    7. ei 1 st
    8. karnemelk 250 ml
  3. Stap 3 Leg het deeg op een licht met bloem bestoven oppervlak en kneed het lichtjes. Vorm het deeg tot een ronde broodvorm en plaats het op de voorbereide bakplaat. Let op, het deeg zal een beetje kleverig zijn.
  4. Stap 4 Meng gesmolten boter met de karnemelk in een kleine kom. Bestrijk het brood met dit mengsel. Gebruik een scherp mes om een 'X' in de bovenkant van het brood te snijden.
    1. ongezouten roomboter 60 g
    2. karnemelk 60 ml
  5. Stap 5 Bak in de voorverwarmde oven tot een tandenstoker die in het midden van het brood wordt gestoken er schoon uitkomt. Ongeveer 45 tot 50 minuten. Begin met controleren na 30 minuten. Je kunt het brood tijdens het bakken nogmaals bestrijken met het botermengsel.
  6. Stap 6 Snijd het brood en geniet ervan!
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Voeg rozijnen, karwijzaad of sinaasappelrasp toe voor een smaakvolle variant.

Bewaar het brood maximaal vier dagen in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur.

Je kunt het brood invriezen door het goed in folie te wikkelen. Je kunt het tot twee maanden in de vriezer te bewaren.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 147 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 8 maart 2025

Tip

Voeg rozijnen, karwijzaad of sinaasappelrasp toe voor een smaakvolle variant.

Bewaar het brood maximaal vier dagen in een luchtdichte verpakking op kamertemperatuur.

Je kunt het brood invriezen door het goed in folie te wikkelen. Je kunt het tot twee maanden in de vriezer te bewaren.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 172 kcal
Vetten 8 g
waarvan verzadigde vetzuren 5 g
Koolhydraten 23 g
waarvan suikers 3 g
Vezels 1 g
Eiwitten 3 g
Zout 0.6 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account