Aardappelpannenkoekjes uit Westfalen

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Ik ken de aardappelpannenkoekjes uit mijn jeugd. Mijn Duitse moeder bakte deze Reibeplätzchen of Reibekuchen of Kartoffelpuffer. We er nog steeds dol op. Hier in Duitsland zie je ook vaak op de kerstmarkten. Knapperig van buiten en zacht van binnen. Heerlijk.

  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    20 min
  • Totaal
    40 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4

Benodigdheden

  • Rasp of keukenmachine
  • Kom
  • Grote koekenpan
  • Zeef

Bereiding

  1. Stap 1 Aardappelen raspen op een fijne rasp of met een keukenmachine. Geraspte aardappelen even laten staan omdat de geraspte aardappelen veel vocht loslaten. Vocht later afgieten.
    1. vastkokende aardappelen 1.000 g
  2. Stap 2 Ui heel fijn snijden of liefst ook raspen.
    1. ui 1 st
  3. Stap 3 Geraspte aardappelen, ui, gezeefde bloem, eieren en zout door elkaar mengen.
    1. bloem 2 el
    2. ei 2 st
    3. zout
  4. Stap 4 Olie verhitten in de koekenpan en hierin steeds 3 niet te dikke aardappelpannenkoekjes bakken. Ze moeten aan beide zijden knapperig en bruin zijn. Op keukenpapier laten uitlekken en zo warm mogelijk eten.
    1. zonnebloemolie
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Deze aardappelkoekjes kun je niet vergelijken met rösti. Rösti wordt gemaakt van gekookte aardappels.

Wij eten de aardappelkoekjes het liefst met suiker. Hier in Westfalen worden ze met appelstroop of appelmoes gegeten.

Ook lekker als voorgerecht met gerookte zalm en mierikswortelsaus.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
Petra
Petra
426 recepten
  • Donateur
  • 968 keer bekeken
  • 4 keer bewaard
  • 15 januari 2025

Tip

Deze aardappelkoekjes kun je niet vergelijken met rösti. Rösti wordt gemaakt van gekookte aardappels.

Wij eten de aardappelkoekjes het liefst met suiker. Hier in Westfalen worden ze met appelstroop of appelmoes gegeten.

Ook lekker als voorgerecht met gerookte zalm en mierikswortelsaus.

Voedingswaarden

Per portie
4 / 10
Calorierijke traktatie

Deze aardappelpannenkoekjes hebben met aardappel en ui een prima basis van groenten. Het gezondheidsnadeel zit hem echter voornamelijk in de bereidingswijze. Doordat de koekjes in een ruime hoeveelheid olie worden gebakken, absorberen ze veel vet, wat het gerecht calorierijk maakt. Tel daarbij de traditionele serveersuggesties zoals suiker of appelstroop op, en de hoeveelheid snelle suikers loopt ook snel op. Hierdoor is het gerecht, ondanks de groentebasis, per saldo een maaltijd die je beter met mate kunt eten als traktatie.

Energie 274 kcal
Vetten 2.9 g
waarvan verzadigde vetzuren 0.8 g
Koolhydraten 55.5 g
waarvan suikers 3.4 g
Vezels 5 g
Eiwitten 7.7 g
Zout 0.5 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account