Toscaanse kabeljauw in romige tomatensaus

Heeft het gesmaakt?
4 (1 beoordeling)

Met deze Kabeljauwhaas in romige tomatensaus op basis van crème fraîche en zongedroogde tomaatjes op een laagje pasta, geniet je intens van het Zonnig Zuiden en het plakje gekonfijte citroen geeft het gerecht een intens fruitig, zilt-zoete smaak en een heel licht bittertje van de schil.

  • Voorbereiding
    10 min
  • Bereiding
    10 min
  • Totaal
    20 min

Ingrediënten

Aantal porties:
2

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Mes
  • Pan
  • Hapjespan

Bereiding

  1. Stap 1 Zet alles klaar.
  2. Stap 2 DE VIS Bestrooi de kabeljauw met peper en een snufje zout. Wrijf de stukken dun met bloem of maizena in. Smelt de boter, wacht totdat het schuim wegtrekt en bak de kabeljauw aan beide zijden op hoog vuur bruin. Haal uit de pan en zet opzij.
    1. kabeljauwhaas 2 st
    2. peper
    3. zout
    4. bloem
    5. ongezouten roomboter 0,5 el
  3. Stap 3 DE SAUS Voeg nog wat boter toe. Fruit de stukjes zongedroogde tomaat circa 4 minuten . Knijp er de knoflook boven uit en bak even mee.
    1. ongezouten roomboter 0,5 el
    2. zongedroogde tomaten in olie 50 g
    3. knoflook 1 teen
  4. Stap 4 Voeg de crème fraîche, de kerstomaatjes, een verkruimeld bouillonblokje vis en de Italiaanse kruidenmix toe en roer alles goed door totdat er een romige saus ontstaat. Proef en voeg indien nodig peper en zout toe. Kook ondertussen de pasta en giet af.
    1. demi crème fraîche 125 g
    2. kerstomaat 400 g
    3. visbouillonblokje 0,5 st
    4. italiaanse kruiden 1 tl
    5. peper
    6. zout
  5. Stap 5 Leg de kabeljauwhaas in de saus en laat deze al pruttelend even verder garen.
  6. Stap 6 Verdeel de pasta over liefst 2 voorverwarmde borden en leg de romige saus met de kabeljauw er bovenop.
    1. penne 120 g
  7. Stap 7 Snij het plakje gekonfijte citroen in kleine stukjes en garneer er het gerecht mee.
    1. gekonfijte citroen 1 plakje
Heeft het gesmaakt?
4 (1 beoordeling)

Tip

In plaats van cherrytomaatjes kun je ook tomatenblokjes nemen.

Kies voor de garnering gesnipperde bladpeterselie in plaats van de gekonfijte citroen.

Je kun de saus eventueel wat binden met maizena of allesbinder.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 443 keer bekeken
  • 4 keer bewaard
  • 15 januari 2025

Tip

In plaats van cherrytomaatjes kun je ook tomatenblokjes nemen.

Kies voor de garnering gesnipperde bladpeterselie in plaats van de gekonfijte citroen.

Je kun de saus eventueel wat binden met maizena of allesbinder.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 609 kcal
Vetten 19.7 g
waarvan verzadigde vetzuren 10.9 g
Koolhydraten 71.1 g
waarvan suikers 17.6 g
Vezels 7.8 g
Eiwitten 41.8 g
Zout 1.4 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account
2 februari 2025 om 10:30
Heerlijk Lidy, ik heb het al minstens een week geleden gemaakt maar ben je vergeten het te laten weten. Heerlijk! De saus die over was heb ik een paar dagen later door de pulled chicken gemengd met enkele andere toevoegingen, ook dat smaakte lekker. Lieve groet Cecile
2 februari 2025 om 13:01
Wat fijn om te horen Cecile, dat het jullie zo gesmaakt heeft. Ik ga het zeker ook nog weer eens maken. En bedankt voor je leuke ti❤p.
26 januari 2025 om 15:18
4
Dag Lidy, ik heb vandaag jouw recept Toscaanse kabeljauw in romige tomatensaus gemaakt. Rob en ik vonden het allebei lekker. Ik heb de vis, saus en pasta apart op het bord opgediend (zie foto). Rob is niet zo dol op sauzen. Zo vindt hij het lekkerder. Ik heb maar 100 gram van het blikje tomaten gebruikt. Daardoor is mijn saus dikker. De kabeljauw heb ik 15 minuten voor het bakken besprenkeld met citroensap. Als garnering heb ik een half plakje citroen gebruikt. Verder je recept gevolgd. Zeker een recept op nog eens te maken. Dank je wel. Groetjes, Petra
26 januari 2025 om 16:08
Hey Petra, bedankt voor je leuke en uitgebreide reactie. Een goed idee om dit lekkere recept op jouw manier ook eens klaar te maken, zoals op je mooie foto te zien is. Bedankt voor de beoordeling. Groetjes lidy en een fijne zondag nog.
17 januari 2025 om 09:29
4
Lekker recept Lidy. Ik hou dit in e gaten. Denk dat Rob dit ook wel lust.
17 januari 2025 om 09:33
Hoi Petra, Van John mocht ik dit vaker maken. Het is een heerlijk gerecht dat ik ook gasten durf voor te zetten. Ik ben reuze benieuwd. Het is ook nog eens snel klaar en gemakkelijk.
Groetjes Lidy