Op Nieuwjaarsdag is bij ons erwtensoep favoriet. Tegenwoordig maak ik de soep in de slowcooker. Geen aanbranden wat in een gewone pan gemakkelijk gebeurt. Ik maak de soep met schouderkarbonade zonder bot (procureur), dus geen botjes in de soep. Verder met spliterwten, prei, selderij, winterpeen, selderijknol en rookworst.
De soep is de volgende dag nog lekkerder.
De erwtensoep kan goed worden ingevroren.
De soep is de volgende dag nog lekkerder.
De erwtensoep kan goed worden ingevroren.
Deze erwtensoep scoort een 6 omdat hij een voedzame basis heeft met veel groenten en peulvruchten, zoals spliterwten, prei, winterpeen en knolselderij. Deze ingrediënten leveren volop vezels, vitamines en mineralen. De score wordt echter naar beneden gehaald door het gebruik van procureur en met name de rookworst. Deze vleessoorten bevatten relatief veel verzadigd vet en de rookworst is een bewerkt product. Daarnaast is de hoeveelheid zout aanzienlijk door de drie bouillontabletten en de eventuele toevoeging van extra zout, wat een aandachtspunt is voor de bloeddruk.
Energie | 821 kcal |
---|---|
Vetten | 28.6 g |
waarvan verzadigde vetzuren | 2.5 g |
Koolhydraten | 92.8 g |
waarvan suikers | 14.3 g |
Vezels | 34.8 g |
Eiwitten | 50.9 g |
Zout | 2.9 g |
Jouw mening telt!
Laat een smakelijke reactie achter op dit recept