Domoda - Heerlijke Afrikaanse pindastoofpot

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Domoda is de nationale schotel van Gambia. Het is een smakelijke en rijke stoofpot op basis van pinda's. Erg lekker om met rijst te serveren en het smaakt de volgende dag zelfs nog lekkerder. Dit gemakkelijke en authentieke Afrikaanse recept is een echte blijver.

  • Voorbereiding
    10 min
  • Bereiding
    1 uur
  • Totaal
    1 uur 10 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4

Benodigdheden

  • Grote braadpan

Bereiding

  1. Stap 1 Verhit de olie in een grote braadpan. Fruit de ui tot deze goudbruin is.
    1. olijfolie 2 el
    2. ui 1 st
  2. Stap 2 Voeg het rundvlees en de knoflook toe en blijf bakken tot het vlees niet meer roze is.
    1. magere runderlappen 500 gr
    2. knoflook 3 tenen
  3. Stap 3 Voeg de tomatenblokjes toe en bak nog eens 3 minuten.
    1. roma tomaten 3 st
  4. Stap 4 Voeg de tomatenpuree, chilipeper en pindakaas toe en roer om te mengen.
    1. tomatenpuree 45 gr
    2. rode chilipeper
    3. pindakaas 185 gr
  5. Stap 5 Voeg het water en de bouillonblokjes toe. Breng aan de kook, verlaag het vuur, dek af en laat 15 minuten sudderen. Af en toe even roeren.
    1. water 725 ml
    2. bouillonblokje 4 st
  6. Stap 6 Voeg de zoete aardappel toe, dek af en laat nog 35-40 minuten koken of tot de pompoen zacht is. Af en toe doorroeren.
    1. zoete aardappel 500 gr
  7. Stap 7 Breng op smaak met peper en zout. Serveer warm met rijst. De stoofpot smaakt de volgende dag nog beter.
    1. peper
    2. zout
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Voor de pepers kun je een pittige peper naar keuze gebruiken. Als je het liever niet pittig wilt kun je een milde soort gebruiken.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 977 keer bekeken
  • 5 keer bewaard
  • 28 december 2024

Tip

Voor de pepers kun je een pittige peper naar keuze gebruiken. Als je het liever niet pittig wilt kun je een milde soort gebruiken.

Voedingswaarden

Per portie
6 / 10
Voedzaam maar zout

Dit gerecht scoort een 6 omdat het een mooie mix van gezonde ingrediënten bevat, maar ook een groot nadeel heeft. De basis is erg goed: mager vlees voor eiwitten, veel groenten zoals zoete aardappel en tomaat voor vezels en vitamines, en gezonde vetten uit de 100% pindakaas. Echter, het gebruik van vier bouillonblokjes maakt de maaltijd extreem zout, wat nadelig is voor de bloeddruk. Hoewel de vele pinda's gezonde vetten leveren, maken ze het gerecht ook calorierijk. Een voedzame stoofpot dus, maar de grote hoeveelheid zout drukt de score.

Energie 555 kcal
Vetten 39.2 g
waarvan verzadigde vetzuren 10 g
Koolhydraten 32 g
waarvan suikers 12.6 g
Vezels 4.5 g
Eiwitten 39.2 g
Zout 5.7 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account