Kalops is een traditionele Zweedse stoofpot die heerlijk verwarmend is tijdens koude wintermaanden. Het gerecht stamt uit de 18e eeuw en is gemaakt van mals rundvlees dat langzaam wordt gestoofd met wortels en uien. Op smaak gebracht met specerijen zoals witte peperkorrels en piment. Traditioneel geserveerd met aardappelen en ingelegde rode bieten.
Je kunt ook een papje maken van bloem en water en dit toevoegen om de saus in te dikken.
Je kunt ook een papje maken van bloem en water en dit toevoegen om de saus in te dikken.
Deze Zweedse stoofpot is een redelijk voedzame maaltijd. Het gebruik van mager rundvlees zorgt voor een goede portie eiwitten en de wortels en uien voegen vezels en vitaminen toe. De gezondheidsscore wordt echter naar beneden gehaald door de aanzienlijke hoeveelheid boter, die rijk is aan verzadigd vet, en met name door het zeer hoge zoutgehalte. De combinatie van twee runderbouillonblokjes en het naar smaak toevoegen van extra zout maakt dit gerecht erg zoutrijk, wat minder gunstig is.
Energie | 386 kcal |
---|---|
Vetten | 25 g |
waarvan verzadigde vetzuren | 13 g |
Koolhydraten | 15 g |
waarvan suikers | 4 g |
Vezels | 2 g |
Eiwitten | 24 g |
Zout | 1 g |
Jouw mening telt!
Laat een smakelijke reactie achter op dit recept