Courgette - Komkommersoep

Heeft het gesmaakt?
4 (1 beoordeling)

Weer eens helemaal iets anders. Een combinatie van courgette en komkommer. Beide groente nog volop in het seizoen. Deze soep geeft een zachte frisse smaak, is snel gemaakt en lekker als voorgerecht of bij de lunch als extra "groentehapje".

  • Voorbereiding
    10 min
  • Bereiding
    30 min
  • Totaal
    40 min

Ingrediënten

Aantal porties:
6

Benodigdheden

  • Snijplank
  • Mes
  • Soeppan
  • Staafmixer

Bereiding

  1. Stap 1 Zet alles klaar. Verwarm de olie in een grote soeppan en fruit de sjalot en knoflook in enkele minuten glazig.
  2. Stap 2 Voeg de plakjes courgette en komkommer toe en bak 5 minuten mee.
  3. Stap 3 Los de 3 groentebouillon blokken op in 1,5 liter water en voeg toe aan de pan.
  4. Stap 4 Breng dit geheel aan de kook en laat op een zacht vuurtje 30 minuten pruttelen.
  5. Stap 5 Pureer de soep en roer er het scheutje room en appelazijn doorheen. Proef en breng de soep op smaak met peper (en eventueel wat zout).
  6. Stap 6 Serveer de soep in kommen en garneer met wat peterselie, of bieslook en een scheutje room.
Heeft het gesmaakt?
4 (1 beoordeling)

Tip

Als kinderen mee eten is het leuk om de soep met knabberbolletjes te garneren.

De soep is door de komkommer wat dunner, maar daardoor uitstekend geschikt als licht vegetarisch voorgerecht.

In plaats van appelazijn kun je ook natuurazijn gebruiken.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
Lidy
Lidy
367 recepten
  • Donateur
  • 722 keer bekeken
  • 6 keer bewaard
  • 27 september 2024

Tip

Als kinderen mee eten is het leuk om de soep met knabberbolletjes te garneren.

De soep is door de komkommer wat dunner, maar daardoor uitstekend geschikt als licht vegetarisch voorgerecht.

In plaats van appelazijn kun je ook natuurazijn gebruiken.

Voedingswaarden

Per portie
8 / 10
Gezonde groentekeuze

Deze soep scoort goed op gezondheid door de grote hoeveelheid courgette en komkommer, die rijk zijn aan voedingsstoffen en vezels. Het gebruik van olijfolie en bouillonblokjes met minder zout draagt bij aan een gezonder profiel. De toevoeging van een scheutje room verhoogt het vetgehalte licht, maar over het algemeen is dit een voedzame en lichte maaltijd.

Energie 74 kcal
Vetten 5.1 g
waarvan verzadigde vetzuren 0.7 g
Koolhydraten 5.7 g
waarvan suikers 3.3 g
Vezels 1.3 g
Eiwitten 2.6 g
Zout 0.3 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account
24 juni 2025 om 17:24
4
Ha Lidy, ik vond jouw soep heel toevallig via internet. Ik wilde uitzoeken of ik een courgette-komkommersoep zou kunnen maken en daar stond jouw soep.
Ik heb 1 komkommer en 1 flinke courgette gebruikt. De komkommer geschild en zaadlijsten verwijderd omdat jij aangaf dat de soep wat dun was door de komkommer. Ik heb 1 eetlepel gedroogde tijm toegevoegd en maar één groentebouillontablet gebruikt. Ik heb zoveel water toegevoegd dat de groenten in de pan net onderstaan. De dikte was perfect. Verder heb ik 30 gram roomkaas met kruiden toegevoegd aan de soep. Echt een lekkere combinatie.
24 juni 2025 om 18:03
Dag Petra, wat een leuk verhaal. Weer wat geleerd. Nu ik deze soep weer zie, wil ik ze ook nog eens maken maar dan met jouw variatie. Bedankt. Ook voor de mooie beoordeling.
Groetjes Lidy