Citroenolie met laurier- en limoenblad

(Nog geen beoordelingen)

Maak altijd kleine hoeveelheden van olie of azijn met een smaakje want het is leuk om steeds met andere smaken te experimenteren. Zie onderaan het recept voor variaties en wat je met deze olie kunt doen.

  • Voorbereiding
    10 min
  • Bereiding
    2 min
  • Totaal
    12 min
Citroenolie met laurier- en limoenblad

Ingrediënten

Aantal porties:
10

Benodigdheden

  • Dunschiller
  • Jampotje
  • Zeef

Bereiding

  1. Stap 1 Was de citroenen en maak ze goed droog. Haal met een dunschiller de schil eraf en probeer zo weinig mogelijk van het wit mee te snijden. Dat wit is bitter.
  2. Stap 2 Doe alles in een jampot en giet er de olie bij.
  3. Stap 3 Zet in de koelkast. Na een week kun je het zeven en in een flesje doen maar ook daarna bewaar je het in de koelkast.

Tip

Hoe gebruik je dit? Heerlijk om over sla te druppelen of een dressing mee te maken. Ook erg lekker over gebakken of gestoofde vis en over kip. Roer eens wat door mayonaise.

Smeer de olie eens op een stukje stokbrood dat je bij de soep eet of waar je vervolgens wat tonijnsalade of tapenade op doet.

Variaties maak je met limoen of sinaasappel. Kies je sinaasappel doe er dan een tak verse rozemarijn bij in plaats van laurier en limoenblad. Andere dingen die je toe kunt voegen aan de olie zijn tijm, gedroogde chilipepertjes, jeneverbessen, venkelzaad, komijnzaad en ga zo maar door. Experimenteer!

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 30 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 6 juli 2024

Tip

Hoe gebruik je dit? Heerlijk om over sla te druppelen of een dressing mee te maken. Ook erg lekker over gebakken of gestoofde vis en over kip. Roer eens wat door mayonaise.

Smeer de olie eens op een stukje stokbrood dat je bij de soep eet of waar je vervolgens wat tonijnsalade of tapenade op doet.

Variaties maak je met limoen of sinaasappel. Kies je sinaasappel doe er dan een tak verse rozemarijn bij in plaats van laurier en limoenblad. Andere dingen die je toe kunt voegen aan de olie zijn tijm, gedroogde chilipepertjes, jeneverbessen, venkelzaad, komijnzaad en ga zo maar door. Experimenteer!

Voedingswaarden

Per portie
Energie 248 kcal
Vetten 27.9 g
waarvan verzadigde vetzuren 4.7 g
Koolhydraten 0.7 g
waarvan suikers 0.1 g
Vezels 0 g
Eiwitten 0 g
Zout 0 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account