Zelfgemaakte vanille-extract

(Nog geen beoordelingen)

Dit zelfgemaakte vanille-extract is niet alleen goedkoper dan de gekochte varianten, maar het bevat ook veel meer smaak. Met slechts een paar minuten tijd kun je een extract maken dat genoeg is voor 50 tot 150 recepten.

  • Voorbereiding
    10 min
  • Bereiding
    3 uur
  • Totaal
    3 uur 10 min
Pinterest
Zelfgemaakte vanille-extract
Vanille-extract wordt gemaakt door vanillestokjes in alcohol te weken, wat de karakteristieke geur en smaak vrijgeeft die populair is in veel desserts en gebak.

Ingrediënten

Aantal porties:
50

Benodigdheden

  • Pot
  • Sous vide apparaat

Bereiding

  1. Stap 1 Stel een sous vide apparaat in en verwarm het waterbad tot 63,5°C.
  2. Stap 2 Plaats de gehalveerde vanillestokjes in een glazen pot van 1 liter. Voeg de wodka toe en gebruik een vork of een schuimspaan om de vanillestokjes helemaal onder te dompelen in de wodka.
  3. Stap 3 Sluit de pot af en plaats deze voorzichtig in het waterbad. Zet een zware mok of kom bovenop de pot om te voorkomen dat deze drijft, en dek het waterbad af met aluminiumfolie en een keukendoek. Verwarm het geheel gedurende 3 uur.
  4. Stap 4 Gebruik een tang om de pot voorzichtig uit het waterbad te halen en laat het vanille-extract afkoelen tot kamertemperatuur.

Tip

Bij voorkeur de vanillestokjes in het extract laten voor een intensere smaak.

Vanille-extract kan worden bewaard in een luchtdichte pot of fles op een koele, donkere plaats. Het vanille-extract zal niet goed blijven, maar voor een optimale smaak moeten de stokjes binnen 2 jaar worden verwijderd en moet het vloeibare extract binnen 5 jaar worden gebruikt.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 269 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 1 juli 2024

Tip

Bij voorkeur de vanillestokjes in het extract laten voor een intensere smaak.

Vanille-extract kan worden bewaard in een luchtdichte pot of fles op een koele, donkere plaats. Het vanille-extract zal niet goed blijven, maar voor een optimale smaak moeten de stokjes binnen 2 jaar worden verwijderd en moet het vloeibare extract binnen 5 jaar worden gebruikt.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 30 kcal
Vetten 0 g
waarvan verzadigde vetzuren 0 g
Koolhydraten 0 g
waarvan suikers 0 g
Vezels 0 g
Eiwitten 0 g
Zout 0 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account