Asperges met misobotersaus, tuinerwtjes en kabeljauw

(Nog geen beoordelingen)

Asperges met een miso beurre blanc, zoals ze in Frankrijk zeggen. Er is lichte en donkere miso. Een ingrediënt, dat onmisbaar blijkt te zijn in de Japanse keuken. Een gefermenteerde sojapasta uit Japan, een heerlijke smaakmaker. Ik kan wel zeggen: miso werkt bijna verslavend. Zie tips.

  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    15 min
  • Totaal
    35 min
Asperges met misobotersaus, tuinerwtjes en kabeljauw

Ingrediënten

Aantal porties:
2
  1. VOOR DE MISO BEURRE BLANC

Benodigdheden

  • Steelpan
  • Dunschiller
  • Garde
  • Mes
  • Pannen

Bereiding

  1. Stap 1 Het eerste deel van de misosaus, kun je al op voorhand bereiden. Doe daarvoor de ringetjes sjalot, mirin, witte wijn en de miso in een pannetje. Roer de miso glad en breng dit geheel aan de kook. Laat op een zacht vuurtje in 5 minuten tot 1/3 inkoken. Zeef de inhoud en vang uiteraard de kostbare vloeistof op. Druk alle bestanddelen goed door de zeef. Zet het pannetje op de warmtebron klaar voor de afwerking. Warmte bron uit.
  2. Stap 2 Schil de asperges, breng ze in water aan de kook en kook ze 7 minuten. Zet het vuur uit en laat in het vocht circa 10 minuten doorgaren met het deksel op de pan. Prik in een dik deel van de asperges om de gaarheid te testen. ( wij houden van een lichte bite)
  3. Stap 3 Bestrooi ondertussen de kabeljauw met gemalen ( 4 seizoenen ) peper en wrijf ze aan beide zijden in met de maizena. Bak de vis om en om in wat roomboter in enkele minuten gaar.
  4. Stap 4 Kook ondertussen de erwtjes volgens de bereidingswijze op de verpakking.
  5. Stap 5 Maak de miso beure blanc. Verwarm het misogoedje en laat elk blokje roomboter al roerend met een garde smelten. De saus wordt zo iets dikker. Breng op smaak met peper.
  6. Stap 6 Maak als volgt de borden op: Leg de asperges in het midden, daarop de kabeljauw en rondom de erwtjes. Giet de miso beurre blanc over een deel van de asperges en de kabeljauw. Ik heb er 2 röstirondje bij gebakken , omdat mijn man dat op prijs stelt.

Tip

Heb je eenmaal door wat je allemaal met miso kunt, dan doe je het al gauw overal doorheen. Het geeft je gerecht een hartige smaak. Gebruik je liever geen smaakversterkers en zout, dan is miso een lekker en puur alternatief. Geen chemisch bouillonblokje meer in je soep, maar gewoon een schepje miso. Gebruik het in je warme soep, sausjes , stoofschotels, dressings, pasta, marinade. En proef de unami smaak. Dat is Japans voor heerlijk.

Wil je geen potje miso aanschaffen en toch deze saus eens proberen? Dan kun je de miso door sojasaus vervangen.

Heb je mirin niet in huis? Dan kun je mirin vervangen door droge sherry, een mix van saké en suiker of een mix van rijstazijn en suiker

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 120 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 3 juni 2024

Tip

Heb je eenmaal door wat je allemaal met miso kunt, dan doe je het al gauw overal doorheen. Het geeft je gerecht een hartige smaak. Gebruik je liever geen smaakversterkers en zout, dan is miso een lekker en puur alternatief. Geen chemisch bouillonblokje meer in je soep, maar gewoon een schepje miso. Gebruik het in je warme soep, sausjes , stoofschotels, dressings, pasta, marinade. En proef de unami smaak. Dat is Japans voor heerlijk.

Wil je geen potje miso aanschaffen en toch deze saus eens proberen? Dan kun je de miso door sojasaus vervangen.

Heb je mirin niet in huis? Dan kun je mirin vervangen door droge sherry, een mix van saké en suiker of een mix van rijstazijn en suiker

Voedingswaarden

Per portie
Energie 555 kcal
Vetten 43.3 g
waarvan verzadigde vetzuren 26.2 g
Koolhydraten 27.8 g
waarvan suikers 12.4 g
Vezels 6 g
Eiwitten 15.2 g
Zout 1.4 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account