Tomaten-komkommersalade met rode ui en sumak

Prijs: € 3,88 Recept / € 1,94 Per portie
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Sumak is een smaakmaker uit het Midden-Oosten. Gemaakt wordt van de besjes van de sumakplant. De besjes worden gedroogd en vermalen. De sumak maakt de tomaten-komkommerslade extra lekker fris. Het heeft een zure smaak vergelijkbaart met citroen.

  • Voorbereiding
    30 min
  • Bereiding
    10 min
  • Totaal
    40 min

Ingrediënten

Aantal porties:
2

Benodigdheden

  • Schaal

Prijs per supermarkt

Altijd de laagste prijs? Bekijk dan snel welke supermarkt de goedkoopste ingrediënten aanbiedt!

  • Plus Plus
    € 3,88
  • Jumbo Jumbo
    € 5,10
  • Albert Heijn Albert Heijn
    € 5,14

Bereiding

  1. Stap 1 Meng de azijn met de sumak en 1/4 tl zout. Laat de rode uien hierin een half uur marineren tot de uiringen zachter zijn geworden (het zuur van de azijn zorgt dat ze zachter worden).
    1. witte wijnazijn 1 el
    2. gemalen sumak 1 el
    3. zout 0,25 tl
    4. rode ui 1 st
  2. Stap 2 Meng de tomaten, komkommerschijfjes, olijfolie, versgemalen peper en honing met de gemarineerde rode uien.
    1. snoepgroente tomatenmix 300 g
    2. snackkomkommer 5 st
    3. extra vierge olijfolie 2 el
    4. peper
    5. honing 1 tl
  3. Stap 3 Serveer de salade als bijgerecht of bij de lunch.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Je kunt hiervoor ook gewone komkommer en tomaten gebruiken.

Voeg eens blokjes feta of mozzarella toe. Erg lekker met de sumak.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
Petra
Petra
426 recepten
  • Donateur
  • 142 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 17 juni 2025

Tip

Je kunt hiervoor ook gewone komkommer en tomaten gebruiken.

Voeg eens blokjes feta of mozzarella toe. Erg lekker met de sumak.

Voedingswaarden

Per portie
9 / 10
Zeer gezond

Deze salade scoort hoog op gezondheid dankzij de overvloed aan verse groenten zoals tomaat en komkommer, die rijk zijn aan vitamines, mineralen en vezels. De dressing is gemaakt met olijfolie extra vierge, een bron van gezonde onverzadigde vetten. Het gerecht is licht en bevat weinig calorieën. Het kleine beetje toegevoegde suiker uit de honing en het zout zijn de enige kleine minpuntjes, maar de hoeveelheden zijn minimaal. Al met al een uitstekende en gezonde keuze als bijgerecht dat bijdraagt aan je dagelijkse groente-inname.

Energie 215 kcal
Vetten 15.3 g
waarvan verzadigde vetzuren 2.2 g
Koolhydraten 17.3 g
waarvan suikers 10.4 g
Vezels 3.1 g
Eiwitten 3.1 g
Zout 0.2 g

Vergelijk supermarktprijzen

Selecteer de ingrediënten die je nog niet in huis hebt en ontdek waar je op dit moment het goedkoopst je boodschappen kunt doen.

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account
19 juni 2025 om 16:30
Hoi Petra, deze salade wil ik wel eens maken. Wat kun je allemaal met sumak en waar koop je het? Groetjes Lidy.
22 juni 2025 om 15:16
Hoi Lidy, ik heb de suma gekocht bij AH. Ik had een potje biologische sumak zie foto bij het recept. Je kunt best veel met sumak. Het is een smaakmaker. Kijk eens bij deze link "https://www.ah.nl/producten/product/wi518874/verstegen-sumak-gemalen". Daar vind je meer informatie. Ik heb het tot nu toe bij kip en in salades gebruikt. Groetjes, Petra