Ouderwetse rolpens inmaken

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Ga terug in de tijd met dit authentieke recept voor het inmaken van rolpens (rol in het zuur), een ware klassieker uit de Nederlandse keuken. Met dit recept tover je zelfgemaakte rolpens op tafel, precies zoals vroeger! Het is een leuk project voor tijdens het weekend en het resultaat is een delicatesse die je wekenlang kunt bewaren.

  • Voorbereiding
    1 uur
  • Bereiding
    2 uur 30 min
  • Totaal
    3 uur 30 min

Ingrediënten

Aantal porties:
10

Benodigdheden

  • Keulse potten (of andere stenen potten met wijde opening)
  • Grote kookpan
  • Vleesmolen (indien je zelf maalt)
  • Grote mengkom
  • Naald en stevig keukengaren (of slagerstouw)

Bereiding

  1. Stap 1 Indien het vlees en spek nog niet gemalen zijn: snijd het rundvlees, varkensvlees en vet spek in grove stukken.
  2. Stap 2 Maal het vlees en het spek met een vleesmolen. Als alternatief kan het spek ook in zeer kleine dobbelsteentjes (brunoise) gesneden worden.
  3. Stap 3 Doe het gemalen rundvlees, varkensvlees, spek (of spekblokjes), 40 gram zout, nootmuskaat, peper en kruidnagelpoeder in een grote mengkom.
  4. Stap 4 Meng alle ingrediënten zeer grondig door elkaar totdat een homogene massa ontstaat. Dit zorgt voor een gelijkmatige smaakverdeling.
  5. Stap 5 Neem de penszakjes (darmen). Vul deze niet te stijf met het gekruide vleesmengsel; de rolpens zet tijdens het koken nog iets uit.
  6. Stap 6 Naai de gevulde penszakjes zorgvuldig dicht met stevig keukengaren of slagerstouw.
  7. Stap 7 Plaats de rolpensen in een grote kookpan. Voeg voldoende water toe zodat de rolpensen volledig onderstaan. Voeg een beetje extra zout toe aan het kookwater.
  8. Stap 8 Breng het water aan de kook en laat de rolpensen vervolgens zachtjes sudderen (niet hard koken) gedurende 2 tot 3 uur, afhankelijk van de dikte van de rolpensen.
  9. Stap 9 Maak ondertussen de (Keulse) potten met wijde opening grondig schoon. Was ze met heet sodawater, spoel ze zeer goed na met schoon heet water en laat ze omgekeerd uitlekken op een schone theedoek.
  10. Stap 10 Haal na de kooktijd de gegaarde rolpensen voorzichtig uit het kooknat en leg ze in de schone potten.
  11. Stap 11 Meng een deel van het hete kooknat (waarin de rolpensen gekookt zijn) met gesteriliseerde azijn. De verhouding is naar keuze: half kooknat en half azijn, of tweederde deel kooknat en eenderde deel azijn.
  12. Stap 12 Giet het warme azijn-kooknatmengsel over de rolpensen in de potten totdat ze volledig onder het vocht staan.
  13. Stap 13 Zorg ervoor dat het vet dat tijdens het koken van de rolpensen is vrijgekomen en bovenop het kooknat drijft, mee in de inmaakpotten wordt geschept. Dit vet stolt bij afkoeling en vormt een natuurlijke, afsluitende laag bovenop.
  14. Stap 14 Laat de potten volledig afkoelen en sluit ze dan goed af. Bewaar de rolpens op een koele, donkere plaats.
  15. Stap 15 Laat de rolpens minimaal 10 tot 14 dagen 'rijpen' op een koele plek. Na deze periode is de rolpens voldoende zuur en op smaak.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Je kunt je slager vragen het vlees en spek voor te bereiden (snijden en malen).

De rolpens is na 10 tot 14 dagen rijpen op smaak en zuur genoeg.

Bewaar de ingemaakte rolpens op een koele, donkere plaats (bijvoorbeeld een kelder). Zo is de rolpens ongeveer 6 weken houdbaar.

Het vetlaagje dat zich bovenop vormt na het afkoelen, dient als een natuurlijke afsluiting en helpt bij de conservering. Schep dit dus zorgvuldig mee!

Serveer de rolpens in plakjes, koud of opgebakken. Heerlijk op brood of bij een traditionele stamppot.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 164 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 27 april 2025

Tip

Je kunt je slager vragen het vlees en spek voor te bereiden (snijden en malen).

De rolpens is na 10 tot 14 dagen rijpen op smaak en zuur genoeg.

Bewaar de ingemaakte rolpens op een koele, donkere plaats (bijvoorbeeld een kelder). Zo is de rolpens ongeveer 6 weken houdbaar.

Het vetlaagje dat zich bovenop vormt na het afkoelen, dient als een natuurlijke afsluiting en helpt bij de conservering. Schep dit dus zorgvuldig mee!

Serveer de rolpens in plakjes, koud of opgebakken. Heerlijk op brood of bij een traditionele stamppot.

Voedingswaarden

Per portie
2 / 10
Vet- en zoutrijk

Deze rolpens is een traditioneel gerecht, maar scoort laag op de gezondheidsschaal. Dit komt door het zeer hoge gehalte aan verzadigd vet, met name door het toegevoegde spek en het varkensvlees, en de aanzienlijke hoeveelheid zout. Hoewel het eiwitten levert, is het door deze samenstelling meer geschikt als een incidentele traktatie dan als een regelmatig onderdeel van een gezond voedingspatroon.

Energie 257 kcal
Vetten 21.5 g
waarvan verzadigde vetzuren 7.6 g
Koolhydraten 4.1 g
waarvan suikers 0.4 g
Vezels 0 g
Eiwitten 12 g
Zout 2.5 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account