Ga terug in de tijd met dit authentieke recept voor het inmaken van rolpens (rol in het zuur), een ware klassieker uit de Nederlandse keuken. Met dit recept tover je zelfgemaakte rolpens op tafel, precies zoals vroeger! Het is een leuk project voor tijdens het weekend en het resultaat is een delicatesse die je wekenlang kunt bewaren.
Je kunt je slager vragen het vlees en spek voor te bereiden (snijden en malen).
De rolpens is na 10 tot 14 dagen rijpen op smaak en zuur genoeg.
Bewaar de ingemaakte rolpens op een koele, donkere plaats (bijvoorbeeld een kelder). Zo is de rolpens ongeveer 6 weken houdbaar.
Het vetlaagje dat zich bovenop vormt na het afkoelen, dient als een natuurlijke afsluiting en helpt bij de conservering. Schep dit dus zorgvuldig mee!
Serveer de rolpens in plakjes, koud of opgebakken. Heerlijk op brood of bij een traditionele stamppot.
Je kunt je slager vragen het vlees en spek voor te bereiden (snijden en malen).
De rolpens is na 10 tot 14 dagen rijpen op smaak en zuur genoeg.
Bewaar de ingemaakte rolpens op een koele, donkere plaats (bijvoorbeeld een kelder). Zo is de rolpens ongeveer 6 weken houdbaar.
Het vetlaagje dat zich bovenop vormt na het afkoelen, dient als een natuurlijke afsluiting en helpt bij de conservering. Schep dit dus zorgvuldig mee!
Serveer de rolpens in plakjes, koud of opgebakken. Heerlijk op brood of bij een traditionele stamppot.
Deze rolpens is een traditioneel gerecht, maar scoort laag op de gezondheidsschaal. Dit komt door het zeer hoge gehalte aan verzadigd vet, met name door het toegevoegde spek en het varkensvlees, en de aanzienlijke hoeveelheid zout. Hoewel het eiwitten levert, is het door deze samenstelling meer geschikt als een incidentele traktatie dan als een regelmatig onderdeel van een gezond voedingspatroon.
Energie | 257 kcal |
---|---|
Vetten | 21.5 g |
waarvan verzadigde vetzuren | 7.6 g |
Koolhydraten | 4.1 g |
waarvan suikers | 0.4 g |
Vezels | 0 g |
Eiwitten | 12 g |
Zout | 2.5 g |
Jouw mening telt!
Laat een smakelijke reactie achter op dit recept