De Lekkerste Aardappelpuree

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Ben je op zoek bent naar een aardappelpuree die romig, smaakvol en perfect is voor een feestmaal? Dan is dit recept precies wat je nodig hebt! Met een combinatie van vastkokende en kruimige aardappelen en een vleugje knoflook valt deze aardappelpuree altijd in de smaak.

  • Voorbereiding
    20 min
  • Bereiding
    25 min
  • Totaal
    45 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4
  1. Toppings

Benodigdheden

  • Grote kookpan
  • Aardappelstamper
  • Houten lepel

Bereiding

  1. Stap 1 Schil de aardappelen indien gewenst of laat de schil erop. Snijd ze in gelijkmatige stukken van ongeveer 2,5 centimeter dik en doe ze in een grote kookpan met koud water.
    1. vastkokende aardappelen 450 g
    2. kruimige aardappelen 450 g
  2. Stap 2 Zorg ervoor dat er genoeg koud water in de pan zit, zodat de aardappelen ongeveer 2,5 cm onder water staan. Roer de knoflook en 1 eetlepel zeezout door het water.
    1. knoflook 2 tenen
    2. zeezout 1 el
  3. Stap 3 Zet het vuur hoog tot het water kookt. Verlaag het vuur naar en blijf koken voor ongeveer 10-12 minuten, of tot een mes eenvoudig in het midden van een aardappel gaat zonder veel weerstand. Laat al het water uitlekken.
  4. Stap 4 Verhit terwijl de aardappelen koken de boter, melk en 1 theelepel zeezout samen in een kleine pan of in de magnetron tot de boter net gesmolten is. (Vermijd het koken van de melk.) Zet opzij tot gebruik.
    1. ongezouten roomboter 2,5 el
    2. volle melk 100 ml
    3. zeezout 1 tl
  5. Stap 5 Na het afgieten doe je de aardappelen onmiddellijk terug in de hete pan, zet deze terug op de warmteron op lage temperatuur.
  6. Stap 6 Stoom de aardappelen droog en haal van de warmtebron.
  7. Stap 7 Stamp de aardappelen tot de gewenste consistentie.
  8. Stap 8 Giet vervolgens de helft van het gesmolten boter mengsel over de aardappelen en meng het met een houten lepel of spatel totdat de aardappelen de vloeistof hebben opgenomen. Herhaal dit met de resterende boter en vervolgens met de roomkaas. Meng elke toevoeging tot het net opgenomen is. Zorg ervoor dat je niet te lang doormengt.
    1. roomkaas 45 g
  9. Stap 9 Proef de aardappelpuree nog een laatste keer en breng indien nodig op smaak met extra zout.
    1. zeezout
  10. Stap 10 Serveer warm met jus of eventuele extra toppings die je lekker vindt. Eet smakelijk!
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Voeg eventueel extra melk toe om de gewenste consistentie te bereiken.

Recept geinspireerd door een recept van The New York Times.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 323 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 3 april 2025

Tip

Voeg eventueel extra melk toe om de gewenste consistentie te bereiken.

Recept geinspireerd door een recept van The New York Times.

Voedingswaarden

Per portie
4 / 10
Rijk en romig

Deze aardappelpuree is een echte traktatie, maar scoort lager op de gezondheidsschaal. De basis van aardappelen is prima, maar de toevoeging van een flinke hoeveelheid roomboter, volle melk én roomkaas maakt het gerecht erg rijk aan verzadigd vet. Ook de hoeveelheid zout is aan de hoge kant. Hierdoor is het een heerlijk romige puree voor een speciale gelegenheid, maar minder geschikt als een gerecht voor elke dag. Je kunt het gezonder maken door de hoeveelheid boter en roomkaas te verminderen en halfvolle melk te gebruiken.

Energie 256 kcal
Vetten 11.5 g
waarvan verzadigde vetzuren 6.9 g
Koolhydraten 34.3 g
waarvan suikers 3.1 g
Vezels 3.9 g
Eiwitten 5.4 g
Zout 0.3 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account