Platanos Daduros Fritos - gebakken banaan

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Maduros, oftewel gebakken banaan, is een heerlijk zoet bijgerecht dat vaak wordt gegeten in de Caraïben, Latijns-Amerika en delen van Afrika. De buitenkant is goudbruin en knapperig, terwijl de binnenkant zacht en zoet is. Ze zijn eenvoudig te maken met slechts twee ingrediënten: een rijpe bakbanaan en olie om in te bakken.

  • Voorbereiding
    5 min
  • Bereiding
    10 min
  • Totaal
    15 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4

Benodigdheden

  • Gietijzeren pan of koekenpan met antiaanbaklaag
  • Keukenpapier

Bereiding

  1. Stap 1 Snijd de uiteinden van elke bakbanaan af en maak een inkeping langs de lengte, waarbij je ervoor zorgt dat je het vruchtvlees niet snijdt. Gebruik je handen om de schil in één stuk te verwijderen en gooi deze weg.
    1. bakbanaan 2 st
  2. Stap 2 Snijd de bakbananen in schuine stukken van ongeveer 1,25 cm dik.
  3. Stap 3 Giet ongeveer 0,5 - 0,75 cm olie in een grote gietijzeren pan of koekenpan met antiaanbaklaag. Zorg voor genoeg olie, zodat deze tot halverwege de schijfjes banaan komt.
    1. zonnebloemolie 250 ml
  4. Stap 4 Verhit de olie op middelhoog vuur. Als de olie heet is voeg je de gesneden bakbanaan toe. Zorg ervoor dat alle stukken in één laag naast elkaar liggen. Als de pan niet groot genoeg is kun je in meerdere porties werken.
  5. Stap 5 Bak de banaan 2 tot 3 minuten aan elke kant, totdat ze goudbruin en licht knapperig zijn aan de randen. Een vork is het beste hulpmiddel om ze om te draaien. Wees voorzichtig met het antiaanbakoppervlak.
  6. Stap 6 Haal de bakbananen uit de olie en laat overtollig olie uitdruipen op een met keukenpapier bedekt bord. Verplaats de bakbananen voordat ze afkoelen om te voorkomen dat ze aan het keukenpapier blijven plakken. Serveer terwijl ze nog warm zijn.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Zorg ervoor dat de bakbananen goed rijp zijn voor de beste smaak.

Bak de banaan niet te lang, ze kunnen snel verbranden.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 191 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 4 maart 2025

Tip

Zorg ervoor dat de bakbananen goed rijp zijn voor de beste smaak.

Bak de banaan niet te lang, ze kunnen snel verbranden.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 263 kcal
Vetten 14 g
waarvan verzadigde vetzuren 1 g
Koolhydraten 37 g
waarvan suikers 17 g
Vezels 3 g
Eiwitten 1 g
Zout 0 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account