Beierse spitskool

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Verrukkelijke gewokte spitskool op Beierse wijze met gebakken spek, ui en knoflook. Lekker met aardappelpuree.

  • Voorbereiding
    15 min
  • Bereiding
    15 min
  • Totaal
    30 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4

Benodigdheden

  • Wok of hapjespan

Bereiding

  1. Stap 1 Was de kool en snij deze in niet te smalle repen.
    1. spitskool 1 stuk
  2. Stap 2 Verhit de olie in een hapjespan of wok. Bak hierin het katenspek lichtbruin. Voeg de ui en de knoflook toe en bak deze mee tot glazig.
    1. zonnebloemolie 2 eetlepels
    2. katenspek 200 gram
    3. ui 1 stuk
    4. knoflook 2 teentjes
  3. Stap 3 Doe de gesneden spitskool er beetje bij beetje bij. Bak de spitskool mee onder voortdurend omscheppen.
  4. Stap 4 Voeg de azijn, suiker, karwijzaad (optioneel) en de verkruimelde bouillontablet toe. Meng alles goed door elkaar.
    1. witte natuurazijn 2 eetlepels
    2. karwijzaad 2 theelepels (optioneel)
    3. runderbouillonblokje 1 stuk
  5. Stap 5 Voeg een klein scheutje water toe. Breng de spitskool aan de kook. Laat de kool op een lage warmtebron, zonder deksel, 10 tot 15 beetgaar worden. Af en toe roeren. Is de spitskool naar je zin nog wat te vochtig? Bindt de spitskool dan met wat water aangelengde maïzena.
    1. maïzena 1 eetlepel (optioneel)
    2. water klein scheutje
  6. Stap 6 Maak de spitskool op smaak met peper en zout.
    1. peper
    2. zout
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

In plaats van katenspek is gerookte spek ook lekker. De spitskool krijgt dan wel een andere smaak.

Lekker met aardappelpuree en bijvoorbeeld een karbonade of braadworstje.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 142 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 22 december 2024

Tip

In plaats van katenspek is gerookte spek ook lekker. De spitskool krijgt dan wel een andere smaak.

Lekker met aardappelpuree en bijvoorbeeld een karbonade of braadworstje.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 326 kcal
Vetten 25.9 g
waarvan verzadigde vetzuren 7.1 g
Koolhydraten 15.3 g
waarvan suikers 5 g
Vezels 3.4 g
Eiwitten 9.1 g
Zout 2.5 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account