De prei wordt op een middelhoge warmtebron heel langzaam gegaard. Daardoor krijgt de prei een lekkere zoete smaak. De oesterzwammen en ham zijn afzonderlijk gebakken. Het grootste deel hiervan is door de stamppot gegaan en de rest erbij geserveerd.
De stamppot prei kan goed worden ingevroren.
Liever vegetarisch? Laat de ham dan weg, maar doe wat blokjes jong belegen kaas door de stamppot samen met de oesterzwammen.
De stamppot prei kan goed worden ingevroren.
Liever vegetarisch? Laat de ham dan weg, maar doe wat blokjes jong belegen kaas door de stamppot samen met de oesterzwammen.
Deze stamppot scoort goed vanwege de ruime hoeveelheid groenten, zoals de prei en oesterzwammen, die zorgen voor belangrijke vitamines, mineralen en vezels. De basis van aardappelen is prima. Het gebruik van gekookte ham als eiwitbron trekt de score echter iets naar beneden, omdat bewerkt vlees vaak veel zout en verzadigd vet bevat. Ook de boter draagt bij aan de hoeveelheid verzadigd vet. Al met al is het een voedzame maaltijd die nog gezonder kan door de ham te vervangen door bijvoorbeeld peulvruchten of kip en de hoeveelheid boter te beperken.
Energie | 310 kcal |
---|---|
Vetten | 12.7 g |
waarvan verzadigde vetzuren | 3.9 g |
Koolhydraten | 38.9 g |
waarvan suikers | 5.7 g |
Vezels | 6.1 g |
Eiwitten | 12.7 g |
Zout | 1.3 g |
Jouw mening telt!
Laat een smakelijke reactie achter op dit recept