Aardappeltjes boulangère uit de oven. (Uit de oven van de bakker)

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Laagjes aardappelschijfjes worden afgewisseld met laagjes ui en knoflook en in de oven bereid door middel van kippenbouillon en op smaak gebracht met klontjes roomboter en tijm. Bij de tips is te lezen hoe dit gerecht is ontstaan.

  • Voorbereiding
    10 min
  • Bereiding
    50 min
  • Totaal
    1 uur

Ingrediënten

Aantal porties:
2

Bereiding

  1. Stap 1 Vet een ovenschaal in met olie en bedek de bodem met een laagje aardappelschijfjes.
  2. Stap 2 Bestrooi met peper (en eventueel zout).
  3. Stap 3 Leg daarop een laagje ui en knofook.
  4. Stap 4 Ga zo verder totdat alle aardappel, ui en knoflook op is en bestrooi elke laag aardappels zeker met peper en eventueel met wat zout.
  5. Stap 5 Eindig met een laag aardappel.
  6. Stap 6 Giet er de hete kippenbouillon over en bestrooi met de tijm.
  7. Stap 7 Leg her en der een klontje roomboter en zet de schaal voor 60 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden.
  8. Stap 8 De bovenkant is dan mooi goudbruin gebakken en de aardappel gaar. Dit kun je testen door even in de aardappels te prikken.
  9. Stap 9 Lekker met vlees of vis en een groente naar keuze.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Dit is een heel oud Frans recept, dat de vrouwen voorbereiden en in een ovenschotel klaarmaakten, voordat ze naar hun werk gingen. De schotel werd afgegeven bij de plaatselijke bakker en aldaar in de oven gezet en weer opgehaald als de vrouwen van hun werk naar huis gingen. Dit... omdat ze zelf niet in het bezit waren van een eigen oven.

Ideaal aardappelgerecht met gasten.

Gebruik je verse aardappelen zet dan de schotel 60 minuten in de oven. Verlaag vervolgens de temperatuur naar 120 graden voor nog 20 minuten baktijd.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 301 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 2 december 2024

Tip

Dit is een heel oud Frans recept, dat de vrouwen voorbereiden en in een ovenschotel klaarmaakten, voordat ze naar hun werk gingen. De schotel werd afgegeven bij de plaatselijke bakker en aldaar in de oven gezet en weer opgehaald als de vrouwen van hun werk naar huis gingen. Dit... omdat ze zelf niet in het bezit waren van een eigen oven.

Ideaal aardappelgerecht met gasten.

Gebruik je verse aardappelen zet dan de schotel 60 minuten in de oven. Verlaag vervolgens de temperatuur naar 120 graden voor nog 20 minuten baktijd.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 286 kcal
Vetten 10.8 g
waarvan verzadigde vetzuren 6.5 g
Koolhydraten 44.4 g
waarvan suikers 6 g
Vezels 6.2 g
Eiwitten 5.6 g
Zout 1 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account
4 december 2024 om 11:20
Hoi Cecile, fijn om te horen dat het gesmaakt heeft. Bedankt voor je berichtje en een fijne dag nog .
Groetjes Lidy.
4 december 2024 om 11:16
Hoi Lidy,
Deze aardappeltjes zijn idd erg lekker en gemakkelijk klaar te maken. Het was heerlijk!
Lieve groet Cecile
3 december 2024 om 10:11
Ook deze neem ik van je mee. Leuk voor de kerst. Bedankt en groetjes, Petra
3 december 2024 om 10:17
Hoi Petra. Bedankt voor het bewaren van de aardappeltjes boulangère. Zijn erg lekker en zo gemakkelijk. De oven doet het werk.
Groetjes Lidy.