Zelf gecondenseerde melk maken

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Gecondenseerde melk is ingedikte, gezoete melk met een romige, karamelachtige smaak die veel wordt gebruikt in desserts en zoete baksels. Het is ideaal voor bijvoorbeeld fudge, karamel, toetjes of om je koffie extra romig en zoet te maken. Met slechts twee ingrediënten maak je het eenvoudig zelf!

  • Voorbereiding
    1 min
  • Bereiding
    20 min
  • Totaal
    21 min

Ingrediënten

Aantal porties:
16

Benodigdheden

  • Pan met dikke bodem

Bereiding

  1. Stap 1 Giet de melk in een pan met dikke bodem op middelhoog vuur.
    1. volle melk 500 ml
  2. Stap 2 Voeg de suiker toe aan de melk en laat het geheel aan de kook komen.
    1. kristalsuiker 150 g
  3. Stap 3 Roer regelmatig en gebruik een spatel om te voorkomen dat de melk aan de bodem van de pan blijft plakken.
  4. Stap 4 Verlaag het vuur zodra de melk kookt en blijf continu roeren zodat de melk niet overkookt of aanbrandt.
  5. Stap 5 Ga door tot de melk dikker wordt. Dat kan ongeveer 15 tot 25 minuten duren.
  6. Stap 6 Zodra de melk dikker is geworden, zet je het vuur uit en voeg je een snufje baking soda toe. Dit zorgt voor een extra luchtige en romige textuur. Blijf roeren terwijl de melk afkoelt.
    1. baking soda
  7. Stap 7 Laat het geheel afkoelen tot kamertemperatuur en bewaar het vervolgens in een schone pot.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Gebruik een wijde pan met dikke bodem om te zorgen dat de melk sneller indikt en gelijkmatig kookt.

Zorg ervoor dat het mengsel continu zachtjes borrelt, zodat de melk niet verbrandt.

Blijf geduldig en roer regelmatig, vooral tijdens de laatste 10 minuten van het kookproces.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 216 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 25 maart 2025

Tip

Gebruik een wijde pan met dikke bodem om te zorgen dat de melk sneller indikt en gelijkmatig kookt.

Zorg ervoor dat het mengsel continu zachtjes borrelt, zodat de melk niet verbrandt.

Blijf geduldig en roer regelmatig, vooral tijdens de laatste 10 minuten van het kookproces.

Voedingswaarden

Per portie
Energie 62 kcal
Vetten 1.1 g
waarvan verzadigde vetzuren 0.5 g
Koolhydraten 12.6 g
waarvan suikers 12.6 g
Vezels 0 g
Eiwitten 1 g
Zout 0 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account