Muhammara - Geroosterde Rode Paprika Dip

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Muhammara! Deze geroosterde rode paprika- en walnotendip is binnen 15 minuten klaar en is onweerstaanbaar. Eet het met warm pitabrood, als onderdeel van een mezze schotel of smeer het op een broodje of wrap.

  • Voorbereiding
    9 min
  • Bereiding
    6 min
  • Totaal
    15 min

Ingrediënten

Aantal porties:
8
  1. Om mee te serveren

Benodigdheden

  • Koekenpan
  • Foodprocessor

Bereiding

  1. Stap 1 Laat de geroosterde rode paprika's uitlekken, maar spoel ze niet af aangezien dit de dip kan verdunnen. Dep de paprika's droog met een schone doek om zoveel mogelijk vocht te verwijderen en scheur ze vervolgens in stukjes.
    1. geroosterde rode paprika uit pot 465 g
  2. Stap 2 Leg 1 of 2 walnoten opzij voor de garnering en hak ze fijn.
    1. walnoten 115 g
  3. Stap 3 Verhit een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de overige walnoten toe zodra de pan heet is en rooster ze 3 minuten of tot ze geurig zijn. Af en toe even roeren.
    1. walnoten 125 g
  4. Stap 4 Voeg nu de panko toe en rooster al roerend nog 3 minuutjes, of tot de panko goudbruin is.
    1. panko 40 g
  5. Stap 5 Haal van het vuur en doe het mengsel in een foodprocessor en voeg de gesnipperde knoflook toe. Mix alles tot het fijne kruimels zijn.
    1. knoflook 1 teen
  6. Stap 6 Voeg de uitgelekte geroosterde paprika's, olijfolie, granaatappel melasse, citroensap, Aleppo peper, komijn en zout toe aan de foodprocessor.
    1. geroosterde rode paprika uit pot 465 g
    2. extra vierge olijfolie 3 el
    3. granaatappel melasse 2 el
    4. citroensap 0,5 el
    5. gemalen aleppo peper 1 tl
    6. gemalen komijn 0,5 tl
    7. zeezout 0,5 tl
  7. Stap 7 Gebruik de pulseer functie totdat de dip grotendeels glad is, maar nog steeds een beetje grof.
  8. Stap 8 Proef en voeg eventueel extra granaatappel melasse of citroensap toe als het wat zuurder moet. Breng op smaak met zout.
  9. Stap 9 Breng de dip over naar een serveerschaal en gebruik de achterkant van een lepel om golven te creëren in de dip. Besprenkel met wat olijfolie van goede kwaliteit en garneer met de fijngehakte walnoten en eventuele toppings zoals verse munt en granaatappelpitjes.
    1. extra vierge olijfolie
    2. muntblaadjes
    3. walnoten
    4. granaatappelpitjes
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Rooster de walnoten en paneermeel voor extra smaak.

Er mogen nog stukjes in de dip zitten. Hij hoeft niet helemaal glad zoals hummus.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 275 keer bekeken
  • 0 keer bewaard
  • 24 maart 2025

Tip

Rooster de walnoten en paneermeel voor extra smaak.

Er mogen nog stukjes in de dip zitten. Hij hoeft niet helemaal glad zoals hummus.

Voedingswaarden

Per portie
8 / 10
Voedzame keuze

Deze muhammara is een zeer voedzame keuze en scoort hoog dankzij de gezonde ingrediënten. De walnoten en olijfolie leveren een flinke dosis onverzadigde vetten, die goed zijn voor hart- en bloedvaten. De paprika's zitten vol met vitamine C en antioxidanten. Hoewel panko (wit paneermeel) een minder voedzaam, geraffineerd product is, is de gebruikte hoeveelheid per portie gering en heeft het weinig impact op het totaal. De dip is een goede bron van vezels en plantaardige voedingsstoffen, wat het een veel gezonder alternatief maakt voor veel kant-en-klare dipsauzen. Let wel op de portiegrootte, want door de noten en olie is het calorierijk.

Energie 189 kcal
Vetten 14.7 g
waarvan verzadigde vetzuren 1.6 g
Koolhydraten 12 g
waarvan suikers 4.2 g
Vezels 11.1 g
Eiwitten 2.8 g
Zout 0.8 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account