Chtitha Batata - Heerlijke Algerijnse aardappelstoof

Heeft het gesmaakt?
4 (1 beoordeling)

Chtitha Batata is een heerlijke stoofpot uit Algerije die wordt bereid met een pittig mengsel genaamd dersa. Het recept bestaat uit eenvoudige ingrediënten waarmee je een authentieke Noord-Afrikaans gerecht op tafel tovert. Het is heerlijk als vegetarisch hoofdgerecht of als bijgerecht bij vlees of vis.

  • Voorbereiding
    10 min
  • Bereiding
    45 min
  • Totaal
    55 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4
  1. Dersa
  2. Stoofpotje

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Vijzel

Bereiding

  1. Stap 1 Meng knoflook, chilipeper, komijn, paprikapoeder, zwarte peper, cayennepeper en zout in een vijzel en maal met een stamper tot een pasta. Voeg de olijfolie toe en meng tot 1 geheel.
    1. knoflook 4 teentjes
    2. rode chilipeper 1 st
    3. gemalen komijn 1 tl
    4. paprikapoeder 1 tl
    5. peper 0,5 tl
    6. gemalen cayennepeper 0,5 tl
    7. zout 0,5 tl
    8. olijfolie 2 el
  2. Stap 2 Verhit een grote pan op middelhoog vuur en roerbak de dersa tot deze geurig is. Ongeveer 2 tot 4 minuten.
  3. Stap 3 Voeg de krieltjes toe en meng om alles te bedekken met de dersa. Roer de tomatenpuree erdoor.
    1. vastkokende krieltjes 700 g
    2. tomatenpuree 2 el
  4. Stap 4 Giet genoeg water erbij om de aardappelen net te bedekken en breng aan de kook.
    1. water
  5. Stap 5 Verlaag het vuur en laat sudderen tot de aardappelen gaar zijn. Ongeveer 40 minuten.
  6. Stap 6 Schep de aardappelen in een serveerschaal. Lepel eventuele resterende saus over de aardappelen.
Heeft het gesmaakt?
4 (1 beoordeling)

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 521 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 24 februari 2025

Voedingswaarden

Per portie
7 / 10
Goede basis

Dit Algerijnse aardappelstoofpotje scoort goed vanwege het gebruik van pure ingrediënten zoals aardappelen, knoflook, specerijen en olijfolie. Deze basis is gezond en smaakvol. Echter, als volledige maaltijd mist het gerecht groenten en een eiwitbron zoals peulvruchten, vis of vlees. Om de maaltijd completer en voedzamer te maken, kun je er bijvoorbeeld kikkererwten aan toevoegen of het serveren als bijgerecht bij een stukje vis of kip.

Energie 206 kcal
Vetten 7 g
waarvan verzadigde vetzuren 1 g
Koolhydraten 33 g
waarvan suikers 2 g
Vezels 4 g
Eiwitten 4 g
Zout 0.9 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account
10 maart 2025 om 19:40
4
Werkt de "Stuur jouw foto in " niet?
10 maart 2025 om 20:34
Hoi Lidy,

Hier werkt het wel. Misschien kun je de foto via de mail naar ons toesturen? Dan kunnen we even kijken of die het bij ons wel doet.
10 maart 2025 om 20:44
4
IK heb de foto niet met mijn telefoon gemaakt, maar voor de laptop.
Als ik op "stuur jouw foto "in klik blijf ik jullie foto zien .
10 maart 2025 om 19:39
4
Ik heb vandaag deze aardappeltjes gemaakt en we vonden ze erg lekker. Ik heb voorgekookte minikriel
gebruikt. Met verse ga ik ook ng eens proberen. Groetjes Lidy.
10 maart 2025 om 20:53
Leuk om te horen Lidy. Ziet er heelijk uit!