Lemon Curd

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Zelfgemaakte lemon curd is vele malen lekkerder dan de winkelversie dankzij de frisse smaak van versgeperste citroen en romige boter. Binnen 15 minuten kun je genieten van deze lekkernij. Perfect als topping voor diverse zoetigheden of als smakelijke aanvulling op een dessert.

  • Voorbereiding
    5 min
  • Bereiding
    10 min
  • Totaal
    15 min

Ingrediënten

Aantal porties:
8

Benodigdheden

  • Steelpan
  • Rasp
  • Citruspers
  • Thermometer

Bereiding

  1. Stap 1 Klop alle ingrediënten behalve de boter in een kleine steelpan tot ze goed gemengd zijn.
    1. rietsuiker 200 g
    2. citroensap 180 ml
    3. citroenschil 2 el
    4. zeezout 0,25 tl
    5. ei 2 st
    6. eidooier 4 st
  2. Stap 2 Verwarm al roerend op middelhoog vuur tot het mengsel een temperatuur van 77 °C heeft bereikt.
  3. Stap 3 Haal de pan van het vuur. Voeg direct de boter toe en roer totdat deze volledig gesmolten en gemengd is.
    1. ongezouten roomboter 6 el
  4. Stap 4 Als je wilt dat je lemon curd extra glad is, kun je deze door een fijne zeef halen.
  5. Stap 5 Breng de lemon curd over in een hittebestendige pot of kom en dek deze af.
  6. Stap 6 Zet ten minste 1 uur in de koelkast totdat het volledig is afgekoeld.
  7. Stap 7 Bewaar overgebleven lemon curd tot 1 week in een afgesloten verpakking in de koelkast.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Gebruik altijd vers citroensap en citroenrasp voor de beste smaak.

Kook het mengsel langzaam om te voorkomen dat de eieren stollen.

Gebruik niet-metalen kookgerei om een metaalachtige smaak te voorkomen.

Dek af tijdens het koelen om te voorkomen dat er een vlieslaagje ontstaat. Dit is overigens gewoon eetbaar.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 289 keer bekeken
  • 2 keer bewaard
  • 26 januari 2025

Tip

Gebruik altijd vers citroensap en citroenrasp voor de beste smaak.

Kook het mengsel langzaam om te voorkomen dat de eieren stollen.

Gebruik niet-metalen kookgerei om een metaalachtige smaak te voorkomen.

Dek af tijdens het koelen om te voorkomen dat er een vlieslaagje ontstaat. Dit is overigens gewoon eetbaar.

Voedingswaarden

Per portie
2 / 10
Geniet met mate

Deze lemon curd krijgt een lage gezondheidsscore vanwege de zeer hoge hoeveelheid suiker en verzadigd vet. Met 200 gram suiker en zes eetlepels roomboter is dit product erg calorierijk. Hoewel de verse citroen voor wat vitamine C zorgt en de eieren eiwitten leveren, wegen deze voordelen niet op tegen de grote hoeveelheden suiker en vet. Het is een lekkernij die je het beste met mate kunt eten als een kleine traktatie binnen een verder voedzaam eetpatroon.

Energie 51 kcal
Vetten 3 g
waarvan verzadigde vetzuren 1.6 g
Koolhydraten 5.8 g
waarvan suikers 5.4 g
Vezels 0 g
Eiwitten 0.8 g
Zout 0 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account