Bechamelsaus

Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Bechamelsaus is een klassieke Franse witte saus, vaak gebruikt als basis voor vele gerechten zoals soufflés en gegratineerde gerechten. Deze saus biedt een rijke en romige smaak, ook ideaal voor een beetje extra smaak bij overgebleven restjes.

  • Voorbereiding
    5 min
  • Bereiding
    7 min
  • Totaal
    12 min

Ingrediënten

Aantal porties:
4

Benodigdheden

  • Steelpan

Bereiding

  1. Stap 1 Verwarm de melk op laag vuur tot er kleine belletjes aan de randen ontstaan. Haal van het vuur.
  2. Stap 2 Smelt de ongezouten boter in een steelpan op middelhoog vuur.
  3. Stap 3 Roer de bloem erdoor en kook, terwijl je constant roert, tot de pasta bubbelt maar nog niet bruin wordt, ongeveer 2 minuten.
  4. Stap 4 Voeg langzaam de verwarmde melk toe, al roerend met een garde om te mengen.
  5. Stap 5 Breng de saus aan de kook, terwijl je constant roert. De saus begint dikker te worden.
  6. Stap 6 Voeg naar smaak zout en versgemalen zwarte peper.
  7. Stap 7 Zet het vuur laag en kook, al roerend, nog 2-3 minuten door.
  8. Stap 8 Haal van het vuur.
Heeft het gesmaakt?
(Nog geen beoordelingen)

Tip

Om deze saus te bewaren, laat je het afkoelen en giet er een dun laagje melk over om te voorkomen dat er velletjes ontstaan. Bewaren in de koelkast kan tot 3 dagen.

Voor een lekkere kaassaus: Roer tijdens de laatste 2 minuten van het koken 60 gram geraspte cheddar kaas en een snufje cayennepeper erdoor.

Deel jouw kookkunsten

Heb je plezier gehad tijdens het koken?
Deel een foto van je eindresultaat en laat zien wat je in huis hebt!

Stuur jouw foto in
  • 538 keer bekeken
  • 1 keer bewaard
  • 6 september 2024

Tip

Om deze saus te bewaren, laat je het afkoelen en giet er een dun laagje melk over om te voorkomen dat er velletjes ontstaan. Bewaren in de koelkast kan tot 3 dagen.

Voor een lekkere kaassaus: Roer tijdens de laatste 2 minuten van het koken 60 gram geraspte cheddar kaas en een snufje cayennepeper erdoor.

Voedingswaarden

Per portie
3 / 10
Geniet met mate

Bechamelsaus is een klassieker gemaakt van boter, bloem en volle melk. Deze ingrediënten maken de saus calorierijk en zorgen voor een flinke portie verzadigd vet, terwijl het arm is aan vezels en de meeste vitaminen. Hoewel het calcium uit de melk een pluspunt is, blijft het een saus waarvan je vanwege de samenstelling het beste met mate geniet als onderdeel van een gebalanceerd eetpatroon.

Energie 54 kcal
Vetten 4 g
waarvan verzadigde vetzuren 2.4 g
Koolhydraten 3.4 g
waarvan suikers 1.9 g
Vezels 0 g
Eiwitten 1.5 g
Zout 0.2 g

Jouw mening telt!

Laat een smakelijke reactie achter op dit recept

Al een account? Log hier in.
Reageren zonder account